Няма да се допуснат фалити на топлоразпределителни дружества и спиране на парното

18:00, 04 яну 22 / Политика 25 1638 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В момента има ясно изразена позитивна позиция от страна на отговорните министерства в Азербайджан за повишаване на обема на доставките от природен газ. Все пак е важно да се уточни, че в консорциума, който доставя газ от Азербайджан, има други акционери, освен правителството в Баку, и трябва да бъдат проведени и преговори с тях. Ние ще ви информираме в момента, в който се вземе решение по казуса, било то положително, или отрицателно. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов по повод ситуацията с газовия пазар у нас и увеличените цени на синьото гориво от 1 януари. 

„Булгаргаз“ може да поиска 32% поевтиняване на газа за февруари

Николов заяви, че по казуса се е ангажирал лично и премиерът Кирил Петков. Той припомни, че и президентът Румен Радев също е провел разговори с азербайджанската страна. Ние правим абсолютно всичко възможно в България да постъпят количества природен газ, които са на по-добри цени от настоящите“, подчерта министърът. „В момента България получава между 30 и 35% от договорените с Азербайджан количества заради това, че не е изградена газовата връзка с Гърция. Има обаче техническа възможност те да пристигат у нас по съществуващите тръбопроводи“, допълни Николов.

Предстои в следващите седмици Николов и колегата му от Гърция да направят инспекция на строежа на газовата връзка и да преценят какви мерки са нужни да бъдат предприети за ускоряване на строителството.

Опасност за топлоподаването няма

Министерството на енергетиката и министерството на финансите имат готовност да адаптират при нужда подготвените мерки за компенсации на дружествата, които оперират на регулиран пазар в това число и топлофикациите. Фалит на дружества и прекъсване на топлоснабдяването на гражданите няма да бъде допуснато“, обеща министърът, цитира от bTV. 

Припомняме, че по-рано днес кметът на София Йорданка Фандъкова поиска среща с премиера Кирил Петков заради по-скъпия газ, който използват общинските дружества „Топлофикация“ и Столичен автотранспорт. По думите ѝ са нужни компенсации, иначе няма как да се осигури топлината на софиянци.

Предвиждаме и компенсации на небитовите потребители на природен газ. По отношение на бизнеса е възможно да бъдат предприети подобни мерки само при драстично увеличение на цените и опасност от загуба на конкурентоспособност спрямо фирми от държави в региона“, отбеляза Николов.

В момента се извършва проверка по отношение на начина, по който работят групите следящи и предлагащи цени на природния газ към Комисията за енергийно и водно регулиране.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама