Според Кацаров ГЕРБ го атакува чрез КПКОНПИ за ученическите тестове

14:00, 05 яну 22 / Политика 25 1795 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Казусът с тестовете за учениците са удобен повод да уронване на престижа и името ми“, смята бившият служебен здравен министър Стойчо Кацаров.

Преди дни стане ясно, че КПКОНПИ e установила данни за корупция при поръчката за купуването на тестовете за коронавирус, които позволиха на учениците да се върнат в клас. Стойчо Кацаров каза, че няма представа за какви злоупотреби говори антикорупционната комисия.

Истинската причина да се прави опит да се орони името ми е свързана с няколко големи столични болници и най-вече – с детската болница. Това е истинската причина“, каза Кацаров пред bTV.

Той добави, че още преди да се проведе поръчката за тестовете депутат от ГЕРБ е заговорил за злоупотреби. „Той навя съмнения за корупция още преди да е обявена тази поръчка“, каза Кацаров.

Това е атака, чиято крайна проекция е президентът Румен Радев. Другата линия е икономическа. За детската болница има платени 10 млн. лв. без да е извършена никаква дейност, без законово основание да се платят тези средства и до този момент не са предприети никакви действия за разкриване на истината около този случай. Ето ви 10 млн. причини да бъда атакуван аз, да бъде атакувано управлението на служебното правителство“, коментира Кацаров.

Той обясни, че Министерски съвет е определил бюджет за тестовете 12 лв. на бройка за 1,5 млн. теста. „Ние купихме 4,7 млн. теста – три пъти повече за същите пари. Три пъти по-ниска цена е постигната по време на поръчката“, подчерта Кацаров.

Той каза, че няма да позволи никой да петни името му, но няма да посочва имена, защото това трябва да направи прокуратурата. „Те имат всички документи, цялата документация е представена на прокуратурата. Ако сме правова държава, не аз трябва да посочвам. Прокуратурата трябва да ги посочи“, каза още Стойчо Кацаров.

КПКОНПИ: Проверката няма общо с президента

От Антикорупционната комисия излязоха с позиция след интервюто на Стойчо Кацаров. Според КПКОНПИ няма основание в твърдението му, че казусът с тестовете за ученици са удобен повод за уронване на престижа и името му“. Обясняват, че проверката е започнала по сигнал и медийни публикации, а в прессъобщението с резултатите никъде не е споменато името на Кацаров. И дават пример, че са действали така и по сигналите на самия Стойчо Кацаров срещу Кирил Ананиев и Костадин Ангелов за детската болница.

Проверените процедури и установените нарушения нямат нищо общо с президента Румен Радев, който според бившия министър на здравеопазването е „целта на атаката. Това твърдение на г-н Кацаров е повече от голословно и очевидно цели отклоняване на общественото внимание в посока, която няма нищо общо с резултатите от проверката”, пишат още от Антикорупция.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама