Депутатите пак не си въведоха зелен сертификат

17:50, 05 яну 22 / Политика 25 1650 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Първото заседание на Народното събрание за новата година започна с поредното отлагане на темата за въвеждането на зеления сертификат за достъп до сградите на парламента. Това се случва на фона на резкия скок на новите случаи на COVID-19 и навлизането на Омикрон у нас. Причината - проектът за решение, внесен от депутата от „Демократична България“ Александър Симидчиев, трябвало да мине през преработване и през разглеждане в здравната комисия. Едва след това ще може да се върне отново в зала. Така народните представители си осигуриха още време на неограничен достъп до НС.

Междувременно от „Има такъв народ“ и „Възраждане“ отново дадоха ясен знак, че са против въвеждането на това изискване. 

Зеленият сертификат не спира разпространението на COVID-19, а смисълът му е точно такъв. Затова и от „Има такъв народ“ не подкрепяме въвеждането му в НС. Всеки работодател, който изисква зелен сертификат, трябва да поеме разходите и да им осигури безплатно тестване, включително и НС“, заяви пред Нова телевизия доц. Андрей Чорбанов, имунолог и депутат от ИТН. 

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов пък поиска днес от парламентарната трибуна мораториум върху противоепидемичните мерки и спиране на зеления сертификат в страната. В декларация от трибуната на НС той отново заплаши депутатите с протест следващата сряда. „Следващата сряда тук ще има протест (...), другата седмица разговорът няма да бъде воден тук, а отвън, където ще има десетки хиляди протестиращи, а когато хората излязат на улиците, те трудно могат да бъдат прибрани“, закани се той, цитиран от Offnews.bg.

Костадинов поиска българските управляващи „да решават проблемите на хората, а не да създават нови такива“. Той заяви още, че винаги, когато това не се е случило, е имало протести. Председателят на ПГ на „Възраждане“ заяви още, че „разделението на гражданите получи своя апогей с въвеждането на зеления сертификат“, който бил заимствана мярка от ЕС. По думите му обаче „в България се въвеждат само най-лошите европейски практики, които водят до разделение, протести и насилие“.

Депутатите отхвърлиха и предложението на „Възраждане“ за създаване на комисия, която да проучва мерките срещу разпространението на коронавируса, след като получи подкрепата само на ИТН и ДПС. А народните представители на ГЕРБ-СДС дори не участваха в гласуването.

Тошко Йорданов от ИТН обяви, че имало „избирателно отношение към комисиите. Когато е тема, която не ви харесва, не ви трябват комисии“.

Депутатите на ДПС гласуваха в подкрепа на създаване на комисия за мерките, въпреки че по време на обсъжданията Хасан Адемов от движението обяви, че „не вижда никакъв смисъл от тази комисия“. По думите му, ако целта ѝ е да бъдат отменени ограниченията срещу разпространението на инфекцията, право на законодателна инициатива има всеки депутат. „Какво ще направи тази комисия на мен не ми е ясно“, заключи Адемов, цитиран от „Дневник“.

Малко по-късно здравната комисия подкрепи предложението за въвеждане на зелени сертификати и за влизане в парламента, предаде bTV. Предстои предложението да бъде гласувано в зала от всички народни представители, което най-вероятно ще се случи утре.

„Искаха, но нямаха желание“: Депутатите и казусът със зеления сертификат

Припомняме, че темата за въвеждането на зелен сертификат в парламента бе повдигната още в началото на декември, миналата година. Тогава ГЕРБ направиха предложение, което не беше прието. Темата предизвика и първия голям спор в 47-мото НС. След седмица на размяна на обвинения и нападки както в зала, така и в социалните мрежи, депутатите отложиха разглеждането на предложението, а ДБ внесе контрапредложение. От ГЕРБ пък се засегнаха, че тяхното предложение не беше гласувано и поискаха отмяна на зеления сертификат в страната.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама