Зелен сертификат за ваденето на кръста – къде ще ни трябва?

15:03, 05 яну 22 25 1871 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Трябва ли ни зелен сертификат, за да участваме в традиционния за Йордановден ритуал по изваждане на кръста? Отговорът на този въпрос е – зависи, в кой град се намирате.

В Калофер, където освен хвърлянето на кръста, се провежда и традиционното за града мъжко хоро, сертификат няма да се изисква. „Няма как да изискваме зелен сертификат. Всички сме на открито. Колкото можем, ще спазваме противоепидемичните мерки. Няма как тези хора да бъдат спрени, не бива да бъдат спрени - може и да има начин, но не бива“, обясни кметът Румен Стоянов, който миналата година бе глобен заради провеждането на мъжкото хоро въпреки наложените ограничителни мерки.

Зелен сертификат няма да е нужен за смелчаците, които ще се хвърлят в ледената вода в Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Видин, Русе, Велико Търново, Плевен и др.

На други места обаче документът ще бъде изискван от участниците. Така например и участниците, и зрителите традиционното хвърляне на кръста в езерото в кв. „Дружба“ в София, ще трябва да представят зелен сертификат. В парка край езерото ще бъде обградено и ще има пропускателен режим, а хората, които нямат сертификат, ще трябва да си направят антигенен тест на място. „Всички други граждани могат да гледат хвърлянето на кръста отдалеч и извън загражденията“, добавят от район „Искър“.

Само хора със зелен сертификат или негативен тест ще скачат за кръста още в Монтана и в Луковит. В Монтана организаторите апелират към присъстващите за спазване на противоепидемичните мерки – носене на маски или дистанция от минимум 1,5 метра. Местните управа в Луковит пък ще осигури народни носии и безплатни антигенни тестове за участниците в ритуала без необходимия документ.

В Симеоновград опция участниците да се тестват на място няма, тъй като до 4 януари желаещите да се хвърлят за кръста трябваше да предоставят пълния набор от документи за участие.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама