Шефът на КЕВР отрича цените на тока и газа да са политически завишени

12:07, 06 яну 22 25 1515 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата е незаконен, а рязкото им поскъпване е можело да се предотврати, ако правителството временно свали ДДС на енергоносителите до 10%. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов в ефира на БНТ. 

Замразиха цените на тока, водата и парното до 31 март

По негови думи, ако е имало временно намаляване на ДДС в енергийния сектор, токът е щял да поскъпне с 1% вместо с 11%, а парното - с 3% вместо се 13. С изкуственото задържане на цените Иванов очаква рязко поскъпване след изтичането на мораториума. Според него в момента потребителите са поставени в неравнопоставена ситуация, защото за хората, които се топлят на газ или на дърва, цените продължават да растат.

Председателят на КЕВР е сезирал Европейската комисия и очаква реакция относно въведения мораториум. Той отхвърли обвиненията, че във вдигането на цените от последните месеци има политически мотиви. Във всичките си действия през тези години, в които аз съм бил начело, КЕВР е защитавала обществения интерес – комисията да е арбитър и да отчете интересите както на производителите, така на потребителите и на търговците - така че потребителите да могат да плащат сметките си, а производителите да получават достатъчно, че да бъдат стимулирани да работят“, изтъкна Иванов. Той допълни, че ако КЕВР не е използвала регулаторните си механизми, токът през декември е щял да поскъпне с 64%, вместо с 11%, а парното - с 50%, вместо с 13%.

Бизнесът ще бъде подпомогнат за високите цени на тока

Иван Иванов призова за спешно решение на проблемната ситуация, в която в момента се намират топлофикациите и ВиК дружествата. „Топлофикациите купуват скъп природен газ, а ВиК дружествата скъпа електроенергия, но не могат да ги фактурират на реални цени чрез сметките за парното и водата заради въведения мораториум. Това може да доведе до фалити“, подчерта той, като допълни, че КЕВР не определя цената на газа, а само я утвърждава по предложение на „Булгаргаз“, проверявайки дали предложението съответства на договорите с външните газови доставчици.

„Булгаргаз“ може да поиска 32% поевтиняване на газа за февруари

Според него цената на синьото гориво ще намалее значително, ако България успее да договори по-големи количества азерски газ.

В личен план Иван Иванов сподели, че след избора на нов председател на КЕВР, планира да се оттегли от обществената дейност и да започне да посвещава повече време на съпругата си.

Природният газ поскъпва с 30% от януари

Припомняме, че цените на природния газ и тока се увеличиха рязко и достигнаха рекордни нива в цяла Европа в края на миналата година. А в първия работен ден на новото правителство КЕВР предложи повишаване на цените за електроенергия и топлоенергия съответно със средно 13% и 16% от 1 януари. Малко след това депутатите приеха мораториум върху цените за електроенергия, топлоенергия и ВиК услуги за бита. Неговата цел е цените за следващите три месеца да бъдат фиксирани към нивата им от 1 януари 2021 г. За бизнесите или т.нар. небитови потребители обаче цената е различна, тъй като след промените в законодателството от края на 2020 г. те купуват електричество директно от свободния пазар.

Предложението дойде от ГЕРБ и беше прието със сериозна подкрепа от всички партии с изключение на ДПС. Началото на тази година обаче бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се отрече от мораториума и призова той да бъде премахнат. А депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на енергийната комисия Делян Добрев каза, че не знае как са предложили този мораториум и че според него решението е много глупаво.

В началото на януари енергийната комисия увеличи цените на природния газ с близо 30%, което предизвика остро недоволство сред управляващите. Министър-председателят Кирил Петков обвини комисията в преднамереност и се закани да смени членовете на комисията с изтекъл мандат, сред които е и Иван Иванов. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама