Безредиците в Казахстан: Десетки убити и хиляди ранени

12:10, 07 яну 22 / Свят 25 2033 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Неизвестен брой убити, хиляди ранени и хиляди арестувани. Това е резултатът от продължаващите пет дни сблъсъци между протестиращи и правителствени сили в Казахстан. Насилието продължава и след пристигането на войски от Русия и Беларус, които бяха поканени от президента на страната Касим-Жомарт Токаев.

Очаква се днес в Казахстан да пристигнат още руски войски. Армения също е изпратила 100 миротворци, съобщи пресслужбата на Министерството на отбраната на страната. „По време на мисията мироопазващото подразделение на арменските въоръжени сили ще изпълнява изключително функции по защита на сгради, съоръжения и инфраструктура от стратегическо значение“, се казва в изявление на сайта на министерството, цитирано от БГНЕС. 

Полицията съобщи, че десетки протестиращи са били „ликвидирани“По улиците на най-големия град в страната, Алмати, продължава да се стреля. А президентът на Казахстан нареди на армията и органите на реда да стрелят без предупреждение срещу престъпниците. „В чужбина призовават за преговори за мирно решаване на проблема. Каква глупост! Какви преговори с престъпници, с убийци“, заяви Касъм-Жомарт Токаев в поредното си телевизионно обръщение.

Нови сблъсъци: Русия и други страни изпращат войски в Казахстан

Разпространени снимки показват изгорели автомобили и обгорели сгради. На тях се виждат демонстранти, които носят гумени палки и пръти. Запалени бяха резиденцията на президента и кметството в Алмати. Демонстрантите временно превзеха летището в Алмати, което остава затворено. Съобщава се и за разграбити магазини.

Броят на жертвите от сблъсъците все още не е уточнен. Казахската служба на радио „Свободна Европа“ съобщава, че освен десетките жертви в Алмати, неизвестен брой убити има и в два други града - Шимкент и Кизилорда.

Според вътрешното министерство 18 служители на реда са загинали. Официално арестуваните са над 2 хиляди. А министерството на здравеопазването в Казахстан съобщава за над 1000 ранени по време на сблъсъците и над 400 души в болници. В интензивни отделения се намират 62-ма пострадали.

В Алмати сили за сигурност в бронирани машини са открили огън по демонстрантите вчера, а в някои части на града е имало експлозии и стрелба и през нощта.

Информацията от Казахстан е оскъдна, защото правителството блокира интернет и сигнала на мобилните телефони. Медиите също са под контрол.

Извънредно положение, протести и оставки в Казахстан

Припомняме, че недоволството в централноазиатската държава избухна на 2 януари заради повишението на цената на пропан бутана, най-използваното гориво за автомобилите в страната. Протестите прераснаха в бунт срещу управлението на Казахстан. Президентът Касим-Жомарт Токаев отстрани бившия първи Нурсултан Назарбаев, който фокусира недоволството на хората. Той поиска помощ от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ), за да „стабилизира“ положението. ОДКБ е регионална организация, в която членуват Русия, Беларус, Армения, Таджикистан, Киргизстан и Казахстан. 

Токаев нарече протестиращите „терористи“, които са обучени в чужбина. Москва също смята, че че протестите са инспирирани отвън. Споре Русия изпращането на войски е „антитерористична операция“. Нито една от двете държави обаче не е представила доказателства за това. А Белият дом каза, че следи ситуацията и повдигна въпроса дали чуждите войски са легитимно поканени в Казахстан, припомня „Свободна Европа“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 19:06, 07 яну 22

Мръсна паплач.Избиват собственият си народ.Заради че някой неси дава оставка.Сега арести трепаница до дупка.Президент престъпник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама