Валя Балканска чества 80-годишен юбилей

10:09, 08 яну 22 / Култура 25 2322 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

80-годишнина чества днес родопската народна певица Валя Балканска. Най-известното ѝ изпълнение – „Излел е Дельо хайдутин“, е включено в Златната плоча на „Вояджър“ на американските космически апарати.

„Здраве на всички, успехи на всички. Не броим годините. Живот да има. Аз съм от махала със седем къщи… Как всяка вечер, станеше ли есен до пукната пролет, всяка вечер през къща на седенка. Сега на пътя не се поздравяваме, та камо ли седенка да направим и да съхраняваме традиции и да възраждаме традиции“, споделя Валя Балканска пред БНР в навечерието на празника си.

Валя Младенова Балканска (Фейме Кестебекова), родена на 8 януари 1942 г. в село Арда, в българо-мохамеданско семейство. Кариерата на Валя Балканска започва през 1960 година като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Родопи“ - Смолян, , където получава и новото си име. В репертоара ѝ са над 300 песни, с които освен българската публика, покорява и най-големите световни сцени.

Тя е почетен гражданин на Смолян и се е превърнала в един от символите на Родопите.

По повод на 60-годишнината си и за изключителни постижения в областта на певческото изкуство през 2002 г. Валя Балканска е наградена с орден „Стара планина“. 

Историята на „Излел е Дельо хайдутин“

Записът на „Излел е Дельо хайдутин“ е направен в края на 60-те години на ХХ век от американския изследовател на българския фолклор Мартин Кьонинг и е издаден на плоча в САЩ.

Американският етнолог Мартин Кейниг идва за първи път в България през 1966 година. Казва, че е бил напълно завладян от това, което е видял – магията на българската музика, танците ни и „този живец в очите на хората“. Връща се няколко пъти в България. По време на тези си посещения прави уникални снимки, записва стари български песни и автентични обичаи.

През 1968 г. се запознава с 26-годишната тогава Валя Балканска. Пленен от звънкия ѝ глас, решава да запише нейни изпълнения в една класна стая в родното ѝ село. По-късно, този запис е избран сред хиляди други звукови образци от планетата, за да полети в космоса на американската совалка „Вояджър 1“, описана в селекцията като „Дельо хайдутин“ – песента на една овчарка“. 

Мартин Кейниг: Избрах песента на Валя Балканска да лети в Космоса заради качество, а не заради „връзки”

„Тя просто изпя песента по магичен начин. И мисля, че тогава българите имаха нужда от Валя, от славата ѝ, защото това ги накара да се почувстват по-значими“, споделя Мартин Кейниг половин век по-късно, завръщайки се в България, за да ни пренесе назад във времето чрез своите фотоси от една изчезнала България.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама