Джокович прекарал Covid-19 през декември?

11:36, 08 яну 22 / Спорт 25 2369 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Световният №1 в тениса Новак Джокович е получил медицинско изключение за участие на Australian Open, защото бил заразен с коронавирус през декември, обявиха адвокатите му в заявление в съда, три дни след като бе поставен в имиграционен хотел.

Депортират Джокович, Австралия му отказа виза

Според представените документи Джокович е дал положителен тест за COVID-19 на 16 декември. Той е прекарал заболяването безсимптомно и 14 дни по-късно (на 30 декември) пробата му вече е била отрицателна, като той „не е имал температура или респираторни проблеми през последните 72 часа". Именно това дало повод на двете независими комисии на здравните служби в щата Виктория да разпишат позволението на 9-кратния шампион да защитава титлата си в Мелбърн от 17 до 30 януари.

Така представената ситуация обаче повдигна куп допълнителни въпроси и породи множество съмнения относно истинността на представените доказателства. В социалните мрежи се появиха редица снимки на Джокович от дните около 16 декември, когато се твърди, че той е установен като носител на заразата. На 17 декември, например, тенисистът е бил на официално събитие в сръбските пощи за валидиране на марка с неговия лик.

Окончателно решение на съда по казуса „Новак Джокович“ се очаква най-рано в понеделник.

За едни може, за други - не: едно „изключение“ предизвика бурен скандал

34-годишният Джокович кацна на австралийска земя късно в сряда местно време, след като ден по-рано обяви, че е получил медицинско изключение от щата Виктория да участва в Australian Open без поставена ваксина. Само че 20-кратният шампион от Големия шлем така и не можа да премине граничния контрол на мелбърнското летище „Туламарин“, след като местните власти установиха разминаване в подадените от него документи за виза и в крайна сметка му отказаха достъп до страната.

От два дни белградчанинът е настанен в хотел в предградието Карлтън, използван от имиграционните служби за изолация на нелегални бежанци и карантинирани туристи или други пристигащи в страната.

Големите кавички: „Новак е новият Спартак - лидер на свободния свят“

Това надигна вълна от недоволство в Сърбия, където лично президентът Александър Вучич взе отношение, заявявайки, че „нашите служби правят всичко възможно да прекратят незабавно този тормоз спрямо най-добрия тенисист в света.“ Бащата на Новак - Сърджан Джокович, пък оглави редица шумни публични протести, сравнявайки сина си първо с тракийския роб Спартак, а после и с Исус Христос и наричайки го „затворник“.

Патетичните слова на Джокович-старши получиха отговор лично от министърът на вътрешните работи на Австралия Карън Андрюс. „Г-н Джокович определено не е държан като затворник в Австралия. Той е свободен да напусне страната във всеки един момент, в който прецени. Граничните власти дори ще му съдействат за това“, заяви тя пред националната телевизия ABC.

Министърката също така подчерта, че местните служби прилагат същите мерки и срещу другите двама неваксинирани потенциални участници в Откритото първенство на Австралия. Става въпрос за чешката тенисистка Рената Ворочова, която вчера също беше настанена в „Парк Хотел“, където е и Джокович, и за неназовано официално лице на Australian Open, което вече доброволно е напуснало страната. Парадоксалното в техните случаи е, че те са влезли в Австралия още през декември, като 38-годишната ветеранка дори вече е участвала в турнир на двойки.

Първи коментар от Новак Джокович

Същевременно световният №1 в тениса за първи път направи публичен коментар относно случващото се с него в Австралия. Късно снощи в профила си в Instagram Джокович поздрави своите сънародници за Коледа, която в западната ни съседка се празнува по Юлианския календар на 7 януари.

„Мир Божи. Христос се роди. Честита Коледа. Нека Божията любов ви подкрепи и изпълни“, написа Ноле в социалната мрежа.

Малко по-късно той изпрати съобщение и до всички свои привърженици: „Благодаря на всички хора по света за продължаваща подкрепа. Усещам я и я оценявам наистина много“.

Без проблеми за Джокович за „Ролан Гарос“

Същевременно стана ясно, че лидерът в световната ранглиста няма да има проблем да играе на Ролан Гарос“ през май, независимо от това, че не е ваксиниран срещу COVID-19. Това обяви в аванс френският спортен министър Роксан Марачиняну, която коментира темата със задържането на сърбина в Мелбърн, предаде „Сега“.

„Има здравни протоколи и правила за всеки голям турнир, особено за тези от Големия шлем. При нас те са такива, че няма никакъв проблем Джокович да влезе във Франция и да играе на „Ролан Гарос“. Същото се отнася и за останалите тенисисти, които не са поставили ваксина срещу коронавируса. Няма задължително изискване за това. Състезанието е осигурено като затворен балон за тенисистите, мерките са изключителни и режимът на тестове - много стриктен. Не се налага изключване на неваксинирани играчи. Така е към момента и се надявам да не се промени до май. Донякъде разбирам случващото се в Австралия, но нямам детайлна информация. Все пак съм наясно, че мерките в тази страна са доста по-строги от тези при нас", заяви Марачиняну.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама