След 6 часа КСНС: България препотвърди позицията си за Северна Македония

20:05, 10 яну 22 / Политика 25 1860 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Приключи почти 6-часовото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, който президентът Румен Радев свика днес. Държавният глава и политическите лидери обсъдиха българската позиция за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС, на фона на растящ натиск към София да одобри преговорната рамка на Скопие.

Четири години след подписването на договора от 2017 г., страната-кандидат не направи необходимото за неговото изпълнение и не дава гаранция за изпълнението на неговите ангажименти”, заяви президентът.

Преди 30 г. на 15 януари 1992 г. България първа в света признава днешна РСМ като самостоятелна държава”, напомни Радев. „Страната ни никога не е отричала и не отрича правото на гражданите на РСМ да се самоопределят на базата на собственото си самосъзнание, както и да ползват совите езици според конституцията на своята държава”.

В същото време България държи на пълното равноправие на македонските българи с останалите части от народи в РСМ с изричното изписване в тяхната конституция”, подчерта държавният глава и изтъкна, че десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, 120 000 от които са български граждани и граждани на ЕС, в последно време ескалира в открити публични атаки.

В Скопие са уверени: България ще вдигне блокадата през 2022 г.

Участниците в КСНС се обединиха около мнението, че са необходими всеобхватни, целенасочени и ресурсно осигурени действия за възстановяване на доверието и активизиране на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес, предаде БНТ.

От особено значение са проектите, осигуряващи транспорта, дигитална и енергийна свързаност с акцент върху Коридор 8.

Премиерът Кирил Петков ще замине на първо официално посещение в Северна Македония седмица след заседанието на КСНС – на 18 януари. Преди дни той подчерта в парламента, че в коалицията има ясна обща позиция по Северна Македония. „Отиваме на разговори на 18 януари, показваме, че добросъседството е основен принцип за взаимоотношенията ни със Северна Македония“, посочи той.

Конкретиката

Приети са следните решения:

- При провеждане на вътрешната политика Министерският съвет да спазва националната позиция на България, като спазва изискванията от Договора през 2017 г, Рамковата позиция от 2019 г. и декларацията на 44-ото Народно събрание;

- Даването на съгласие за началото на преговори за влизане на РСМ в ЕС да не се обвързва със срокове, а с реални резултати, особено по отношение на македонските българи;

- Изпълнителната власт да продължи да работи за отчитане на изпълнението на Договора от 2017 г. в преговорния процес за членство на РСМ в ЕС;

- Изпълнителната власт да изготви и обезпечи план за действие с мерки за постигане на осезаем напредък във всички области на двустранните отношения;

- Изпълнителната власт да предложи на партньорите в РСМ създаването на съвместни работни групи по области в съответствие с Договора за добросъседство от 2017 г.

На фона на протест 

В началото на обсъжданията на „Дондуков“ 2 от ВМРО организираха „мирно събиране“ с настояване партиите в парламента да не отстъпват по темата Северна Македония. „Воеводите“ искат РСМ да спре с езика на омразата спрямо България и да зачита правата на българите.

Ние ви призоваваме мирно и цивилизовано да не предавате паметта на нашите предци и нашата национална история“, заяви на протеста Ангел Джамбазки, предаде БГНЕС.

ВМРО също така се закани, че може да поиска свикване на референдум, ако България промени позицията си по въпросите за РСМ и членството ѝ в ЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама