Джокович спечели делото за депортацията си

08:44, 10 яну 22 / Спорт 25 2494 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Съдът в Австралия уважи жалбата на световния номер 1 в тениса Новак Джокович срещу местното Министерство на вътрешните работи и не зачете отмяната на визата му. Заседанието се проведе онлайн, като самият 9-кратен шампион на Откритото първенство на Австралия се присъедини в края му. Той беше представен от трима адвокати.

Заради огромния обществен интерес обсъжданията бяха излъчвани онлайн. Малко след 8:15 ч. българско време съдията Антъни Кели заяви, че Джокович е направил всичко нужно, за да влезе в страната и трябва да може да се движи свободно в нея.

Преди това Джокович напусна хотела за мигранти, в който беше настанен при пристигането си в Австралия, и се присъедини към адвокатите си.

Джокович прекарал Covid-19 през декември?

Решението за съдбата на Джокович беше поверено на съдия Антъни Кели. Той изслуша тезите на защитата на Джокович, водена от адвокат Николас Ууд. Австралийските власти бяха представени от доста по-млади адвокати – Кристофър Тан и Наоми Уултън.

Преди дни сърбинът заяви, че е получил специално медицинско изключение и може да участва в Откритото първенство на Австралия, дори да няма поставена някоя от одобрените ваксини за коронавирус. При кацането си в Мелбърн обаче той беше задържан на летището заради неправилно попълнена виза. След дълъг престой на терминала, Ноле беше преместен в хотел, в който са настанявани мигранти до изясняване на случаите им. Според близките на тенисиста условията в него са далеч от нормалните.

В началото на съдебното заседание днес (10 януари) съдия Кели заяви, че след кацането си на австралийска земя Джокович е действал по закон и е опитал за обясни ситуацията си на властите, които са си позволили да отменят визата му само защото той е присъствал физически на летището.

Адвокатите на Джокович защитаваха тезата, че тенисистът е изпълнил всички изисквания за пристигане в Австралия и при подаване на документите е бил известен, че те са приети и на тяхно основание може да пътува. При качването си на самолета за южния континент сърбинът е имал всички нужни разрешителни и е получил одобрение за пребиваване.

Повдигна се и въпросът за отношението към Джокович от страна граничните власти. Стана ясно, че те са помолили тенисиста да изключи телефона си, което е направило комуникацията в адвокатите му невъзможна. На летището сърбинът прекара около 8 часа, преди да може да се свърже с близките си. Съдията няколко пъти повтори, че Ноле е заявил пред граничната полиция: „Ако ми разрешите да говоря с хора, ще се опитам да ви предоставя това, от което имате нужда“.  Той обаче е нямал възможност да осигури нужните данни и е бил поставен под натиск. „Единственият въпрос, който ме вълнува, е какво още е можел да направи този човек (б.а. – Новак Джокович)“, заяви съдия Кели.

Депортират Джокович, Австралия му отказа виза

Адвокатите на австралийските власти отрекоха Джокович да е бил притискан нарочно. Тяхната теза, представена от адвокат Тан, се основаваше на тълкуване на подобни предишни случаи. Според представителите на местните власти, законът за миграцията и този за биологичната сигурност не трябва да се смесват, а медицинското решение за участие в първия за годината турнир от Големия шлем не е достатъчно за пребиваване на територията на страната.

Джокович получи разрешение от две независими медицински комисии да играе на Откритото първенство на Австралия, въпреки че няма поставени дози от одобрените ваксини. Неговата теза е, че е дал положителна проба за коронавирус в последните 6 месеца (на 16 декември), като това означава, че има имунитет и не е нужно да се ваксинира. Въпреки информацията за позитивен PCR тест на тази дата, сърбинът се появи на няколко обществени събития в родината си веднага след това.

Огромният интерес към събитието предизвика и някои комични ситуации. Освен че заседанието се забави заради проблеми с връзката, в един момент в обсъждането успя да влезе човек, който започва да излъчва филми за възрастни. В разгара на обсъжданията пък съдът одобри почивка за обяд от час и 15 минути, пише bTV.

Пред съда в Мелбърн пък се беше събрала колоритна група от защитници на Джокович. Сърбия има голяма диаспора в Австралия. Тенисистът беше подкрепян от хора с балкански корени, които скандираха „Ноле“ и „Позволете му да играе“. По време на почивката пък се чуваха балкански ритми и се изви хоро.

Процесът повдига не само въпроси, свързани със спорта. Спорът между Новак Джокович и австралийските власти е следен от привърженици и противници на строгите мерки, въвеждани заради разпространението на коронавирус, както на южния континент, така и в цял свят.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама