Почина председателят на Европейския парламент

06:30, 11 яну 22 / Свят 25 3585 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Почина председателят на Европейския парламент Давид Сасоли. По информация на Ню Йорк таймс Сасоли си е отишъл във вторник рано сутринта в болница в италианския град Авиано. 

Той беше на 65 години. Причината за кончината му не беше оповестена официално. Сасоли беше хоспитализиран с тежка пневмония по време на пленарна сесия на ЕП през септември и се завърна в Италия за лечение. Той отново влезе в болница на 26 декември, защото имунната му система се е сринала. 

Всички планирани мероприятия с участието на председателя на Европарламента бяха отменени. Следващата седмица на сесията на Европейския парламент в Страсбург трябваше да бъде избран неговият наследник на председателския пост, съобщи Нова телевизия. 

Италианецът Давид Сасоли е бивш журналист, започнал през 2009 г. кариера на евродепутат под флага на левоцентристите. 2019 г. Сасоли бе избран за председател на Европейския парламент с листата на Демократическата партия (ДП) с повече от 400 000 гласа, успех, който окончателно го отдалечи от журналистиката. Той наследи поста от друг италианец - Антонио Таяни, близък до Силвио Берлускони член на дясната Европейска народна партия.

Изборът му позволи на Италия да запази един от трите важни европейски поста, след напускането на Марио Драги (от Европейската централна банка) и Федерика Могерини (като ръководител на дипломацията).

Давид Сасоли е роден на 30 май 1956 г. във Флоренция, Тоскана, и след като следва политически науки, започва да сътрудничи на малки вестници и информационни агенции.

През 1992 г. е взет на работа от обществената радио и телевизия РАИ и бързо се изкачва в йерархията, за да стане познато лице за милиони италианци, когато представя вечерната информационна емисия на първия обществен телевизионен канал, на който става и заместник-директор. 

Любовта от пръв поглед с политиката се случва през 2009 г., когато бившият кмет на Рим от левицата Валтер Велтрони организира сливането на две големи партии - от левицата и център-ляво. Сасоли се присъединява веднага към проекта, от който се ражда ДП.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама