Съкращават срока на карантината и изолацията

14:30, 11 яну 22 25 1721 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Намаляват срока на карантината при заболелите от Covid-19 от 14 на 10 дни, считано от датата на потвърдителното лабораторно изследване. А всички близки контактни на доказан случай на коронавирусна инфекция подлежат на 7-дневна карантина, вместо 10-дневна, както беше досега. При тях периодът започва да тече от датата на последния им контакт с потвърдения случай. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед, издадена днес.

Намаляват COVID карантината

Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени предписанието за поставяне под карантина на близко контактно лице, при положение че то има поставена допълнителна (бустерна) доза ваксина срещу COVID-19. Условието е лицето да предостави по електронна поща отрицателен резултат от проведено след 72 ч. от датата на поставяне под карантина PCR изследване. Карантината се отменя до 24 часа от представяне на документа, съобщиха от здравното ведомство. 

Карантинират участниците в КСНС

Със същата заповед се отменя условието за задължителна 14-дневна изолация след изписване от лечебно заведение.

Издадените към момента на влизане в сила на заповедта предписания за изолация и карантина се преустановяват след изтичане на посочения в тях срок.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама