Държавата и бизнесът се споразумяха за по-високи компенсации заради цената на тока

09:28, 12 яну 22 / Политика 25 1346 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Държавата и бизнесът се споразумяха за по-високи компенсации заради цената на тока. Това стана по време на онлайн срещата на премиера Кирил Петков с представители на големите работодателски организации. На нея е постигната нова договорка като таван на компенсациите.

Бизнесът настояваше да се промени таванът на сумите, които могат да получат като обезщетение от държавата. Досега обезщетенията за бизнеса имаха ограничение от максимум 30% от пазарната цена на тока. Именно таванът стана повод за недоволство от страна на работодателските организации. Двете страни се договориха при над 185 лева за мегаватчас на свободния пазар, компенсацията да бъде в размер на 75% от надвишеното, предаде Дневник.

Компенсацията за октомври и ноември беше 110 лева, за декември ще бъде 129 лева, а за първото тримесечие на 2022 г. ще има таван 250 лв., но е функция на установената цена - таванът се достига при цена на борсата от порядъка на 520 лева. Надяваме се да не се допрем до този таван, заяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според бизнеса тази компенсация ще даде възможност да се задържи инфлацията, а фирмите ще могат да планират продажбите си на определени цени. Договорихме се с премиера, ако има напрежение и ескалация на цените, да помислим за друг вид компенсации, обясни Добри Митрев от Българската стопанска камара, цитиран от bTV.

В рамките на срещата премиерът Кирил Петков е изказал ясното си становище, че правителството е тук, за да помага и сподели, че задачата на кабинета е да преразпределя най-ефективно създадената от бизнеса стойност, съобщиха от правителствената пресслужба. Министър-
председателят е акцентирал, че кабинетът ще служи на бизнеса, а не обратното.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама