На първо четене: Бюджет 2021 ще действа до март

12:05, 12 яну 22 / Политика 25 1364 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Народните представители удължиха на първо четене срока на действие на миналогодишния бюджет до 31 март 2022 г. Предложението на Министерския съвет беше подкрепено със 122 гласа за, 10 против и 74 въздържал се.

Решението се налага, тъй като новото правителство бе избрано на 13 декември м.г. и не успя да подготви и внесе в парламента нови бюджети. С приетите текстове се уреждат социални плащания, помощи за деца, редица обезщетения, размерите на минималния и максималния осигурителен доход, пенсиите и др.

В дебатите още при обсъжданията в парламентарните комисии се разбра, че минималната работна заплата ще се повиши от април - от 650 лв. в момента на до 710 лв. В пленарната зала днес имаше спор за парите за личните асистенти на хората, по време на който от Продължаваме промяната обявиха, че ще има корекция между двете четения, за да може да бъде получено обещаното увеличение от началото на 2022 г., което ще струва по 19 млн. лв. на месец, предаде Дневник.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС не подкрепи законопроекта, макар и да удължава действието на бюджетите на третия кабинет на Бойко Борисов. Критиките бяха, че има пропуски за общините, в здравната и социалната сфера и др. Според бившия финансов министър Кирил Ананиев е странно искането за удължаване до 31 март, както и планът на наследника му в средата на годината да има актуализация на бюджета, което по изчисления на Ананиев заради планирани мерки ще доведе до дефицит над Маастрихтските критерии - до 6.5%.

Парламентарната група на Възраждане използваше изказванията за критики за политиките към хората с уврежданията, заради инфлацията и високите цени на тока и газа и др.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама