Цацаров подава оставка до 1 март

17:09, 13 яну 22 / Политика 25 1591 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Сотир Цацаров напуска председателското място в Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество до 1 март.

Изненадващият ход на бившия главен прокурор бе описан лично от него след въпрос на „24 часа“, в който медията го моли за коментар на подготвяните от правосъдното министерство и група депутати законодателни промени, които ще доведат до разделяне на КПКОНПИ на два отделни органа. Един, който да разследва корупция и втори, който да се занимава с конфискация на незаконно придобитото имущество и конфликта на интереси. Макар че все още няма внесени конкретни текстове в парламента, темата придоби публичност след изявления на правосъдната министърка Надежда Йорданова и други политици.

„Цветя за новата власт, акции срещу старата“: Гешев, Цацаров и вятърът на промяната

„Ще коментирам декларираните намерения за законодателни промени следващата седмица, след като изпълня своето решение да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Ще поискам да бъда освободен от тази длъжност, считано от 1 март, до когато ще внеса в Народното събрание годишния отчет за работата на Комисията. Фактите и цифрите в този отчет ще говорят повече от празните политическите декларации и обвинения. Разбира се, ще обявя ясно и мотивите за оставката си", гласи писменият отговор на бившия главен прокурор.

Информацията е потвърдена за bTV от офиса на Сотир Цацаров.

Юридическата кариера на Сотир Цацаров стартира през 1991 г., когато завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. След като се дипломира като юрист, Цацаров се връща в Пловдив и на 1 октомври 1992 г. е назначен като съдия в Асеновград. Остава там до 1998 г., когато си тръгва като председател на местния районен съд. Между 1998 и 1999 г. е зам.-шеф на Пловдивския окръжен съд, а след това 14 години - до 2013 г., е негов председател, припомнят от „24 часа“. 

През есента на 2012 г. е номиниран от 7 члена на Висшия съдебен съвет за главен прокурор. Освен него в процедурата участват Галина Тонева и Борислав Сарафов. На 20 декември е избран за главен прокурор с 18 гласа „за“. Президентът Росен Плевнелиев подписва указа за назначаването му още на следващия ден - 21 декември. На 11 декември 2019 г . парламентът го избира за шеф на КПКОНПИ. Встъпва като неин председател, след като първият й шеф Пламен Георгиев подава оставка заради скандала с незаконната тераса. В началото на месеца Георгиев бе отзован като консул във Валенсия от новите управляващи.

Йорданова гони до 2 месеца Цацаров, а за Гешев готви нов иск за оставка

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама