Освобождават ръководство на тотото

20:59, 13 яну 22 / Спорт 25 1737 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В понеделник освобождавам всички членове на съвета на директорите и изпълнителния директор на Българския спортен тотализатор (БСТ). Това обяви на извънреден брифинг спортният министър Радостин Василев.

По първи мои анализи има изключително тежки проблеми в БСТ. Ще преминем към ново ръководство“, отбеляза Василев.

Той обяви и че според подписаното четиристранно споразумение за управление между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ предстои „анализ на ефекта от одържавяване на лотариите и спортния тотализатор“.

Министърът посочи, че най-вероятно промени ще има и в ръководството на другите дружества, на които е принципал - „Национална спортна база“, „Академика“, „Сердика спортни имоти“. „Изключително много проблеми. Другата седмица ще взема решение за продължаването на работата на тези дружества и по личния състав на управлението им. В тотото в последните шест години четири са на загуба, последните две години са с 8 и 11 милиона лева печалба. Тепърва ще анализираме договорите, сключени в последните няколко месеца от настоящото ръководство на тотализатора, но с изпълнителния директор сме взели решение, че в дух на консенсус ще преминем към ново ръководство“, коментира Василев.

Той изтъкна, че ще преструктурира изцяло структурата на министерството, като до десет дни ще създаде нов устройствен правилник. „Голяма част от хората, които работят в това министерство, ще бъдат освободени по различни причини, някои от тях ще бъдат дадени на компетентните органи за действията си. За другите ще преценим каква отговорност може да им бъде потърсена. За порочните практики в структурите на министерството съм разговарял вече с премиера по този въпрос и с финансовия министър. Имам пълен картбланш, аз съм станал министър именно за да въведа ред в тази система“, допълни Василев, цитиран от „Медиапул“.

Припомняме, че през февруари 2020 г. държавата през „Български спортен тотализатор“ стана монополист на лотарийните игри, след като частните лотарии на хазартния бос Васил Божков преустановиха дейност. Сменено бе и ръководството на държавното предприятие, като изпълнителен директор стана бившият кадър на „Информационно обслужване“ Любомир Петров. Той бе назначен по инициатива на бившия финансов министър Владислав Горанов, като по същото време в държавното предприятие влязоха и двама експерти от Министерство на финансите - директорът на дирекция „Данъчна политика“ Людмила Петкова и началник на отдел в дирекция „Данъчна политика“.

Също през 2020 г. Сметната палата разкри, че държавният тотализатор умишлено е държан на колене пред лотариите на Божков чрез лошо финансово управление и нелоялна конкуренция от страна на частните игри на Васил Божков.

За целия 5-годишен период от 2014 г. до 2018 г. включително тотализаторът неизменно отчита загуба, която е нараснала около 3 пъти – от 3.6 млн. лв. през 2014 г. на 10.2 млн. лв. през 2018 г.

Държавният оператор е отчитал намаляващи приходи – от 178 млн. лв. през 2014 г. на около 162 млн. лв. през 2018 г. на фона на гигантския ръст на оборотите на фирмите на Божков „Ню Геймс“ и „Националната лотария“, достигнали постъпления от над 1 млрд. лв. през 2017 г. и 1.5 млрд. лв. през 2018 г. За 2019 година загубата на тотализатора е още по-грандиозна в сравнение с предходните години - 27.5 млн. лв.

През миналата година проверка на спортния тотализатор бе назначена от служебния министър на спорта Андрей Кузманов, а през есента инспекция бе възложена и от Националната агенция за приходите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама