Галина Захарова стана съдия №1

17:55, 14 яну 22 25 1772 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Пленумът на Висшия съдебен съвет избра новия председател на Върховния касационен съд - Галина Захарова. Тя бе единствен кандидат за поста, а досега заемаше длъжността заместник-председател на ВКС. Известна е като дългогодишен съдия с изключителен авторитет и доверие сред колегите си.

Захарова беше издигната от Общото събрание на съда. Кандидатурата ѝ беше подкрепена от предишния правосъден министър Янаки Стоилов и наследника му Иван Демерджиев.

Висшият съдебен съвет я избра с 20 гласа „за“, като за избора бяха необходими 17 гласа. Захарова получи подкрепа подкрепата на Пленума на съда. Кандидатурата ѝ беше издигната от Общото събрание на съдиите във Върховния касационен съд. Така Захарова стана първата жена председател на съдиите. 

Смятам, че съдия Захарова има достатъчно достойнства и ще бъде един достоен последовател на политиката, която съм водил във ВКС. Дефицитът на достойнство във ВСС безспорно е проблем. Вярвам, че днес този дефицит няма да се прояви и ВСС ще има най-малкото инстинкт за самосъхранение“, заяви настоящият председател Лозан Панов.

Мандатът на Панов изтича през февруари.

Съдийското самоуправление е една от върховните ценности от гледна точка на това да имаме независимо правосъдие и съд. След като е подкрепена толкова категорично от колегите от ВКС за мен това е един много положителен знак и за пореден път показва колко е важно да подкрепяме съдийското самоуправление и да го гарантираме“, изтъкна правосъдният министър Надежда Йорданова, цитирана от БНТ. 

Главният прокурор Иван Гешев също подкрепи кандидатурата на Захарова, като подчерта, че тя има  безупречна репутация. „Тъй като е номинирана от пленума на ВКС, не може да се поставя под съмнение съдийското самоуправление“, коментира Гешев, като призова съдиите да я подкрепят.

Със Захарова начело на ВКС могат да спрат и опитите за политическо влияние върху съдебната система. Всички колеги казват, че е безупречен професионалист и добър човек", допълни главният прокурор.

Припомняме, че преди дни правосъдният министър Надежда Йорданова заяви, че очакванията ѝ са днешният избор да протече при задълбочен дебат с ясни аргументи и без процедурни хватки. Преди вота обаче съдии изразиха опасения, че изборът може и да бъде саботиран от Висшия съдебен съвет заради изказване на представляващия Боян Магдалинчев. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама