ДПС: Готвят Симеон Дянков за шеф на БНБ

10:23, 14 яну 22 / Политика 25 1924 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Бившият финансов министър в първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков е готвен за управител на Българската народна банка, обяви в ефира на Нова телевизия депутатът от ДПС Йордан Цонев. 

Изборът на нов ръководител и двама подуправители на централната банка е сред първостепенните кадрови въпроси на четворната коалиция, свързани с изтеклите мандати в регулаторите. Процедурата за БНБ все още не е стартирала. В предходния парламент за управител на БНБ се спрягаше името на Любомир Каримански от „Има такъв народ“, но официални кандидатури до момента не са обявявани.

Йордан Цонев каза още, че до 1-2 месеца ДПС ще внесе поредица от законови промени, включително за промени в Конституцията, насочени към борба с корупцията. Конституционните промени щели да отговорят на изискването на европейските институции за регламентирането на отчетност и разследване на главния прокурор.

Промени, насочени към „затваряне на вратичките за облагодетелстване на бизнесмени“, ще има и в други закони. Например в Закона за публичните финанси ще се ограничи възможността за преразпределяне на бюджетни средства с постановления на Министерски съвет. Промени ще има и за инхаус поръчките, използвани от ГЕРБ при строителството на магистрали.

Цацаров подава оставка до 1 март

Законодателните предложения на ДПС щели да бъдат внесени и от Делян Пеевски, защото той бил юрист и освен това се оказал „чист“ при всички проверки срещу него. „Той мина съда на народния вот“, посочи Цонев, като припомни, че Пеевски беше избран за народен представител и от двата избирателни района, в които се яви като кандидат - Велико Търново и Благоевград. 

Йордан Цонев за пореден път защити както Пеевски, така и шефа на антикорупционната комисия Сотир Цацаров, който вчера обяви, че ще се оттегли от 1 март, пише Mediapool.

Цацаров е поредната жертва на кръга „Прокопиев”. Това е един великолепен юрист и интелектуалец. Ще бъде жалко, ако правосъдната система загуби такъв капацитет”, смята Цонев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама