Тонът в спорта падна: Грозни обиди и ласкателства между Раева и Василев

12:20, 14 яну 22 / Спорт 25 2751 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Първата публична среща между спортния министър Радостин Василев и председателя на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева, откакто той е на този пост, започна с фалстарт. От привидно скучна обичайна пресконференция, тя прерасна меко казано в театър на абсурда. Само за ден тя премина през всички фази на изтъркан роман. Само дето не видяхме сълзи и целувки между двамата. 

Всичко започна с позиция на съпруга на Илиана Раева - президентът на Левски Наско Сираков, който обвини Василев в говоренето на „неистини, а именно, че построяването на козирката на стадион „Георги Аспарухов“ ще струва колкото построяването на самия сектор“. 

Отговорът на Радостин Василев към Сираков не закъсня, като той се позова на думи на главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков, който е предупредил на среща в министерството, че стойността на козирката на сектор „А“ щяла да бъде колкото на цялата трибуна.

Последва коментар и от Илиана Раева, в който бившата гимнастичка твърди, че атаката на министъра към мъжа ѝ се е прехвърлила и към нея. В дълъг пост в социалните мрежи, придружен от снимка на нея и Наско Сираков, тя се оплака, че на официална среща на федерациите, той си е позволил да намеси съпруга ѝ. По думите ѝ след неин коментар за разширяването на тренировъчната зала на федерацията и бъдещото финансиране по планираните състезания, Радостин Василев я е нападнал. Тя твърди, че той я е обвинил, че била „единствената, която си е позволила да му звъни по телефона“ и че художествената гимнастика „съществувала в зоната на комфорта“.

Министърът от своя страна контраатакува с брифинг, на който отправи сериозни нападки към нея, като косвено я причисли към „сервилните лакеи на мафията“, към които са „текли кранчетата“ на министерството по време на мандата на бившия министър на спорта от ГЕРБ Красен Кралев.

Според Василев тя е дошла недобронамерена на срещата на спортните федерации и с желание да влезе в конфронтация. „Тя призна, че БФХГ води много тежки битки, че няма зала, токът е поскъпнал. Това е проблем, което цяло друго министерство се занимава – това на енергетиката. Не знам дали разбирате, че човек, който е дошъл недобронамерен, той търси конфронтация с теб. Имам твърде много работа, за да влизам в нападки с нея. Моите наблюдения като човек извън спорта показват, че БФХГ, на фона на останалите федерации, се е ползвала с голям финансов комфорт. (...) Не мога да отговарям за психическото състояние на Раева. Може би трябва да потърси помощ, аз говоря с факти. Вчера ми се обиди нейният съпруг, днес – тя, а днес сме в предаването „Семейни войни“, изтъкна той и определи като неуважение и това, че Раева през цялото време е била с шапка на главата. 

На импровизирана пресконференция на стълбите на министерството Илиана Раева изтъкна здравословен проблем за носенето на шапка по време на срещата. „Потресена съм да говори за моето психическо състояние с такава ирония. До вчера бях болна от коронавирус, затова бях с шапка. Докторите казаха да внимавам да не изстина“, обясни тя, като отново захапа Василев и го обвини, че е наговорил „лъжа след лъжа, без да му мигне окото“. По думите ѝ през годините нееднократно бюджетът на БФХГ е бил „орязван“, което не кореспондирало с думите му, че тази федерация се е ползвала с голям комфорт от всякакво естество.

„Мисля, че всички видяхте за какво става въпрос. Не за първи път. Ако това е било в следствие на писмото от Наско, той изгуби тона и възпитанието. Той ехидно ни се смее и ми обясняваше неща за Наско“, сподели председателят на БФХГ.

Накрая явно и двамата осъзнаха, че не е от полза за никого този тон и че ще трябва все някак да работят заедно, за това решиха да преглътнат егото си и да заровят томахавките. 

В телефонен разговор Василев се е извинил на Раева и я е поканил на среща в спортното ведомство. И двамата публикуваха нови позиции в профилите си във Facebook, в които се забелязва, че острият им тон се е претопил в ласкателства. 

Днес беше един тежък ден за мен и българската художествена гимнастика. Министър Василев ми се обади преди минути по телефона и ме покани утре на разговор в кабинета си. Пожела да ми се извини като мъж към жена по телефона. Написа пост, в който изказва своето отношение към мен и „златните ни момичета”. Оценявам тази подадена ръка и с удоволствие ще отида на срещата. Защото аз представлявам един красив, много успешен женски спорт, за който трябва да се грижа и да работя за неговото развитие и просперитет. Отдавна съм разбрала, че българската художествена гимнастика седи на висок пиадестал, много по-високо от личните ми чувства и понякога от нараненото ми достойнство, отбеляза Илиана Раева.

„Явно днес се е получило недоразумение. Вероятно емоционално недоразумение. Затова ще бъда безпределно ясен. Госпожа Илиана Раева е златно българско момиче и създател на много златни български момичета, заради които и аз, както и много българи сме се гордеели, че сме българи. Като такава я уважавам много и това никога не може да се промени. Както и нищо няма да промени желанието ми да вкарам силата на българския закон в българския спорт“, коментира Радостин Василев.

Сагата завърши с тяхна прегръдка и уверението, че са изчистили всички недоразумения, за да гледат в една посока - просперитета на спорта“

„Вчера той ми се извини. Днес аз направих същото. Извиних му се, защото така го чувствам и смятам, че така е редно. Монетата винаги има две страни. Вярвам в неговите намерения и възможности, че като министър ще направи най-важното за развитието на спорта“, написа Раева след срещата. 

Независимо от добрия финал грозният тон между министъра на спорта и златното момиче на България показа нивото, на което се управлява този ресор у нас… А резултатите от това накрая понасят единствено спортистите, които остават мълчаливи свидетели на театъра на абсурда, разиграл се пред очите им. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама