Най-великите съперничества в историята на бизнеса, събрани в книга

15:00, 14 яну 22 / Култура 25 1826 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Бизнесът наистина ли е битка? Победата на всяка цена ли е? Съперничеството в бизнеса цивилизовано ли е? Това са само част от най-важните въпроси, които поставя Дейвид Браун в книгата си  „Изкуството на бизнес войните“ – тя е своеобразно разширение и допълнение на подкастите Business Warsи Business Wars Daily. Business Warsе е толкова популярен, че всеки епизод днес се тегли месечно от над 4 млн. потребители. 

Споменатите въпроси са и в основата на 26-те истории за световни или по-малко известни компании по пътя им към успеха. Докато ги разказва обаче, авторът прави чести препратки към принципите и стратегиите от трактата, превърнал се в класика – „Изкуството на войната“ на Сун Дзъ.

Оцеляването на фронта, в работното пространство или на пазара е не само философия, но и често се превръща в мотивация за нападение. Сун Дзъ обаче съветва, че „ще победи този, който знае кога да се сражава и кога – не“. В „Изкуството на бизнес войните“ чрез историите Браун ни представя съвременния вариант на алтернативи като предотвратяване на конфликта, съюзяване, сплашване, заблуждаване, защото войната все пак си остава разхищение на ценни ресурси. Не са пренебрегнати и теми като прилагане на мръсни трикове, заблуда, лъжи и саботаж, като напомня и да не се поддаваме на пороци като гняв и високомерие. Всяка глава в книгата е вдъхновена тематично от някоя от „Изкуството на войната“, но не е търсено пълно съответствие.

Браун доказва, че трактатът на китайския генерал все още не е анахроничен, макар да е отпреди 2500 години и да разказва за битки с колесници. Ролята на търпението, изпреварващото планиране и възползването от слабите страни на противника се оказват ключови за постигане на доминация на съвременния пазар.

Нашият подкаст е простпише Дейвид Браун в предговора си. – Всяка негова серия отразява битка между две емблематични компании: Uber срещу Lyft, FedEx срещу UPS, Starbucks срещу Dunkin’Donuts. Като разглеждаме в детайли минали битки на предприемачи, надяваме се да проникнем в мислите на лидерите, които са ги водили, и да разберем по-добре какво е необходимо, за да спечелим. (…) Целта ни с тази книга е не само да разкажем поредица от необикновени истории, но да навлезем по-дълбоко, отколкото ни позволява форматът на подкаста, за да достигнем до същността на всеки конфликт и да извлечем всички ценни уроци, които се съдържат в него.“

Изкуството на бизнес войните“ е високо оценена от Адам Грант – специалист по организационно поведение, психолог, преподавател и автор на редица бестселъри като „Дай, за да вземеш“ и „Помисли пак“. В отзива си за New York Times пише: 

Занимателно четиво за най-големите конфликти в корпоративния свят. Ако се тревожите заради някой ваш известен конкурент или от невидимото подкопаване на вашите бизнес позиции – или се вълнувате от неща като решенията на основатели на компании, стратегиите на лидери или съдбата на бизнеси – тази книга е събрала най-доброто от един хитов подкаст, за да ви научи и да ви достави удоволствие при четене.“ 

Дейвид Браун е американски радиожурналист над 30 години, с интерес към търговията, водещ на бизнес програмата Market place, която се излъчва по общественото радио в САЩ, отличена с престижната наградата „Пибоди“. Браун е носител на множество отличия за репортажи и коментари, свързани с бизнеса, политиката и международните отношения. Има докторска степен по журналистика от Тексаския университет в Остин и докторска степен по право от Юридическото училище във Вашингтон. Редовно коментира въпроси, свързани с бизнеса и медиите и е чест гост в различни предавания на NPR и CNBC. Създател е на подкаста Business Wars.

Светът на бизнеса се е вплел до такава степен в обществото, че е станал почти невидим. По тази причина той възбужда любопитството ми – това е един скрит свят с изключително въздействие върху всеки аспект от нашето ежедневие“, коментира Браун „Изкуството на бизнес войните“.

Победите и провалите са променили хиляди лични истории и брандове, както и облика на днешния свят. Най-интересните, които представя в книгата си, са:


  • - Хенри Форд има големи планове: „Модел Т“
  • - Да построиш Къщата на мечтите: Барби и Mattel
  • - Закъснелият плаща: Blockbuster срещу Netflix
  • - На вълната на обратната връзка: Gibson срещу Fender
  • - Плъзни надясно: Bumble срещу Tinder
  • - Елктронният мозък: IBM срещу Univac
  • - Да изплетеш мрежата: създаването на Mosaic; Netscape срещу Microsoft
  • - Тайният сос: Рей Крок срещу McDonald's
  • - Позицията в джоба: iPhone срещу BlackBerry
  • - По-добрата бира: Biocon
  • - Превъзходството във въздуха: Beech Aircraft срещу насрещния вятър
  • - Леката бира се вкисва лесно: Anheuser-Busch срещу Miller
  • - Бърза мода: H&M срещу Zara
  • - Да събудиш гигант: Мери Бара и General Motors
  • - Царят няма слушалки: Beats by Dre срещу Monster Cable
  • - Прелитайки през вратичката: SouthwestAirlines срещу всички останали
  • - Да пазаруваш със страшна сила: каталогът на Лилиан Върнън
  • - Да докоснеш небето: Крайслер Билдинг срещу Уолстрийт 40
  • - Очите на наблюдателя: Хелена Рубинщайн
  • - Стафиди от ада: Sun-Maid срещу Стафидената мафия
  • - Да създадеш истински вярвания: Patagonia
  • - Парти пропаганда: БрауниУайз срещу Tupperware
  • - Да спечелиш сърца, умове и кореми: корнфлейксът на Kellogg
  • - Бягай с каквото имаш: Adidas
  • - Никога не спирай да рекламираш: Ригли срещу Рецесията
  • - Следващото ниво: Nintendo завладяват Америка

Бизнес битките не са студено, безкръвно начинание. Те са човешки истории за хора с идеи – идеи, които понякога имат потенциала да променят света. Всяка от описаните в тази книга войни предлага уроци как да се справим със съпротивата към новото, как да се предпазим от навлизащи конкуренти, да поемем контрола, да отхвърлим предложение, да направим големи промени – и, доста често, как да не отхапем по-голям залък, отколкото можем да сдъвчем. Това са уроци за триумфи и поражения, които завладяват въображението с неочакваните си обрати и с трагедиите си от Шекспиров мащаб.“

В „Изкуството на бизнес войните“ най-различни лидери мерят силите на волята си, докато преследват противоположни резултати. Те разработват стратегии и разпределят ресурси. Победата зависи от най-малките детайли – един тактически гаф може да срине цяла империя. И победителите, и победените си тръгват с ценни уроци.

Книгата е подходяща за лидери, мениджъри, предприемачи, за всички, които се интересуват и се чувстват свързани със света на бизнеса. Историите в книгата са доста по-задълбочени и аналитични, добавени са нови гледни точки и несподелена досега в подкаста информация за разглежданите компании, ценни са паралелите между подходите на различните брандове в една и съща ситуация, както препратките между различните отрасли и епохи. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама