„Те не искат да контролират вируса, а вас“: Протести в Германия и Франция

09:57, 16 яну 22 / Свят 25 1603 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Демонстрации срещу наложените мерки и ограничения, както и срещу задължителната ваксинация се проведоха в няколко германски града. Най-мащабната акция се проведе във Фрайбург - в нея участваха около 6 000 души.

В Хамбург 3000 противници на ваксините излязоха по улиците. Около 1500 души протестираха срещу политиката на властите в Оснабрюк. В Дюселдорф в акциите са участвали 2500 души, във Фюрт - 1500, в Мюнхен - 1000.

От края на декември в Германия се провеждат редовни протести срещу мерките, наложени от правителството. Германските власти искат да въведат задължителна ваксинация срещу коронавирус още тази година. Темата е една от най-горещите във вътрешнополитическия дневен ред. Експертите се опасяват, че този ход допълнително ще радикализира скептиците.

В момента в Германия са въведени ограничения заради Омикрон, но те са много по-леки, отколкото през периодите на първата, втората и третата вълна на пандемията. Те касаят основно неваксинираните, които не могат да посещават ресторанти, театри, концерти, фитнес клубове, пише БНТ.

Хиляди излязоха и във Франция

Хиляди хора протестираха в различни градове на Франция срещу строгите ограничения за неваксинираните, предаде „Франс прес“. Най-голямата демонстрация беше в Париж в района на Айфеловата кула, като недоволните носиха плакати с надписи: „Те не искат да контролират вируса, а вас“.

Демонстрации имаше още в градове като Бордо, Тулуза и Лил. Част от хората скандираха: „Не на ваксините“ и „Свобода за Джокович“. Според френското вътрешно министерство общият брой на участвалите в демонстрациите в страната е бил около 54 хиляди, съобщи БНР.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама