Димитър Ковачевски е новият премиер на Северна Македония

11:20, 17 яну 22 / Свят 25 1384 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

С 62 срещу 46 гласа след двудневни дебати парламентът на Република Северна Македония избра новото правителство на страната, начело на което застава Димитър Ковачевски. 

Новият премиер представи още в събота програмата на бъдещето правителство, което ще се състои от 21-члена  - премиерът, един министър без портфейл, 12 министри от СДСМ, 6 от ДСИ и 3 от Алтернатива“. 

Осем министри на Зоран Заев не намират място в новото правителство. Никола Димитров вече няма да е вицепремиер по европейските въпроси, Радмила Шекеринска напуска Министерството на отбраната. Няма да членува в правителството и настоящият здравен министър Венко Филипче, пише „Сега“.

Заев подаде официално оставка

Новото правителство се радва на малко по-голяма подкрепа от предишното на премиера Зоран Заев. Разликата между двете е участието в новия кабинет на албанската партия „Алтернатива“, която получи три министерски поста, въпреки, че има само четирима депутати в парламента.

Целите на правителството - икономически растеж и преговорите с България

Ковачевски обяви, че иска да води диалог по всички въпроси с опозицията, с интелектуалците и обществеността като цяло. Той заяви, че правителството му ще се съсредоточи върху икономическия растеж, и преговорите с България за членство в ЕС, като по този въпрос бъдещия премиер подчерта, че не може да става дума за договаряне на македонския идентичност и език.

„Политкаст“ еп. 26: България най-много иска С. Македония в ЕС

Ковачевски подчерта, че не е време за нови избори, докато депутатите от опозицията говореха на вчерашното заседание, че страната се нуждае от предсрочни бързи избори. Депутатите от опозицията смятат, че правителството на Ковачевски, ако бъде избрано, няма да е легитимно, защото СДСМ загуби местните избори, а легитимността на Ковачевски не идва от изборния процес.

Петков пожела успех на новото правителство в Скопие

Българският министър-председател Кирил Петков поздрави Димитър Ковачевски по повод встъпването му в длъжност като премиер на Северна Македония. Той пожела успех на новото правителство в Скопие.

„Очаквам заедно да работим за нов конструктивен диалог и разбирателство в интерес на двустранните ни отношения, чието развитие е от голяма полза за гражданите на България и на Северна Македония“, пише българският премиер на официалната Facebook страница на Министерския съвет.

Утре се очаква визита на новия български премиер Кирил Петков в Скопие.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама