Пандемията удвои богатството на най-богатите

19:15, 17 яну 22 / Свят 25 1696 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Пандемията удвои богатството на богатите и отведе повече хора към бедност - показва доклад на благотворителната организация „Оксфам“.

Десетте най-богати хора в света са удвоили състоянието си по време на пандемията от коронавирус - т.е. между март 2020 г. и ноември 2021 г. Общото им богатство сега възлиза на 1,3 милиарда евро. 

По данни на „Форбс“ 10-имата най-богати са Илон Мъск, Джеф Безос, Бернар Арно и семейството му, Бил Гейтс, Лари Елисън, Лари Пейдж, Сергей Брин, Марк Зукърбърг, Стив Болмър и Уорън Бъфет. Нарастването при Мъск е с над 1000%, при Гейтс - 30%. Всички милиардери, взети заедно, са спечелили повече пари през последните две години, отколкото през 14-те години преди пандемията - се казва още в документа. 

Същевременно ниските доходи на най-бедните са причинявали смъртта на 21 000 души всеки ден. Преди пандемичното разпространение на COVID-19 около половината от населението на света, или 3,2 милиарда души, живееше в бедност. Към днешна дата този брой се е увеличил със 160 милиона. Тъй като икономиките на по-бедните страни все още не са се възстановили от последиците от пандемията, най-бедните 20 % са най-силно засегнати от загубата на доходи.

Това, което се случва тази година, надминава всичко, което сме виждали досега. Хора са ставали милиардери почти всеки ден по време на пандемията, а финансовото състояние на 99% от световното население се е влошавало заради локдауни, свиване на международната търговия, ограничаването на туризма и, в резултат от това, още 160 милиона души са били тласнати към бедност - казва изпълнителният директор на Oxfam Дхананджаян Срискандараджа, цитирана от Offnews.bg.

„Оксфам“ призовава правителствата по света да наложат по-високи данъци на корпорациите и свръхбогатите и да използват приходите от тях за финансиране на развитието на социални услуги, пише БГНЕС. Освен това патентите за ваксини срещу коронавирус трябва да бъдат отменени и да се осигури справедливото им разпространение на планетата, смятат от асоциацията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама