България вече ще използва краткото име за Северна Македония

17:50, 18 яну 22 / Политика 25 2551 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

България вече ще използва краткото име Северна Македония вместо Република Северна Македония, както бе досега. Това обяви премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски на съвместна пресконференция с българския си колега Кирил Петков.

Северна Македония е изпратила нота до ООН, в която уточнява, че името Северна Македония засяга само страната, а не и географската област. Ковачевски по този начин посочи, че страната му няма териториални претенции към България. За двамата лидери това е голяма стъпка към новите двустранните отношения и води към по-голямо сътрудничество между двете държави.

 „Македонците и българите са много близки братски народи. Затова влизаме в решаване на отворените въпроси за изграждането на ново бъдеще“, подчерта Ковачевски.  

Македонският премиер отбеляза, че са се разбрали да се финализира и договорът за трансгранично сътрудничество, с което ще бъде отворен граничният пункт „Клепало“. 

От своя страна Кирил Петков посочи, че са превърнали добросъседството между двете страни в още по-голям приоритет. Той обяви, че самолетната линия София-Скопие до 30 дни ще има точните специфики, а до 60 дни ще бъде реалност.

Петков потвърди, че правителствата на двете страни ще проведат общо заседание на 25 януари, което ще бъде част от процеса на задълбочаване на отношенията. Стана ясно още, че двете страни са се обединили да започнат интензивни разговори, за да намерят бързо общо бъдеще. Петков и Ковачевски се договориха да бъдат формирани двустранни работни групи за икономика, инфраструктура, култура, евроинтеграция и история. „Всяка седмица ще има срещи на съвместните работни групи, за да покажем на нашите народи, че добросъседството не остава само на ниво политически изказвания, а пътувания, бизнес и търговия“, беше категоричен премиерът Кирил Петков. Ще продължи да работи и съвместната историческа комисия, която от месеци е в застой. 

Оттук нататък добросъседството ще се измерва в реални, постигнати стъпки и резултати“, изтъкна Петков, цитиран от правителствената информационна служба.

За дни постигнахме повече, отколкото за последните години

„За няколко дни постигнахме позитивни стъпки, каквито не са се случвали през последните години. Това е резултат от нашия конструктивен подход и взаимното подаване на ръка. Стремежът ни е към истинско добросъседство с реални резултати“, заяви министър-председателят Кирил Петков пред българските медии в Скопие.

По отношение на бъдещата железопътна връзка София-Скопие премиерът Петков обясни, че все още се изясняват детайлите по проекта и министрите на транспорта на България и Република Северна Македония ще информират регулярно за постигнатото по време на заседанията на работните групи по темата. 

Кирил Петков очерта като изключително важен приоритет спазването на правата на българите в Република Северна Македония и липсата на всякаква дискриминация. „Това ще е основополагащ начин да сме сигурни, че няма македонци с българско самосъзнание, които да се чувстват застрашени от дискриминация“, изтъкна премиерът, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът Петков подчерта още, че езикът на омразата в македонските учебници трябва да изчезне. По думите му е необходимо в тях да са отразени общите успехи на историческата комисия. По време на брифинга в Скопие премиерът Кирил Петков заяви, че историческата комисия ще заседава с ритъма на останалите комисии, веднъж месечно.

Посещението на Кирил Петков в Скопие се отлага

Българската делегация е първата официална визита за новото правителство на Северна Македония. Двамата правителствени ръководители - Димитър Ковачевски и Кирил Петков, присъстваха на представянето на приложението „dDnevnik“, което е в помощ на живота на диабетиците. Премиерът Петков изтъкна, че тази иновация ще подпомогне диабетиците по-лесно да се справят с предизвикателствата на заболяването и посочи, че чрез подобни продукти страната ни може да има по-широко присъствие на световните пазари.

В столицата на Република Северна Македония двамата премиери Кирил Петков и Димитър Ковачевски поднесоха цветя на паметниците на Св. св. Кирил и Методий и Св. Климент и Св. Наум.
По-късно двамата министър-председатели откриха заедно офис на Българската телеграфна агенция в Скопие. Освен с новия премиер, Кирил Петков проведе срещи и с президента Стево Пендаровски.

Припомняме, че визитата първоначално бе отложена след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев, след като председателят на парламента Никола Минчев обяви, че е болен от коронавирус. Това доведе до карантинирането на държавния глава, премиера, шефовете на служби, министри и депутати. Реализирането на визитата става възможно след падането на карантината на министър-председателя при получен отрицателен PCR тест. 

В състава на българската делегация са министърът на външните работи Теодора Генчовска,  министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин. 

Кирил Петков за Северна Македония: Заедно можем повече

Визитата на Петков в Скопие е ключова, тъй като то съвпада със седмицата, в която се отбелязва 30-годишнината от признаването на независимата македонска държава от България (15 януари 1992 г.). В същото време местните власти очакваха от новите български управляващи да вдигнат ветото, наложено над преговорите на Северна Македония за влизане в Европейския съюз. Участниците на заседанието на КСНС обаче препотвърдиха позицията на България за западната съседка и решиха да изискат „реални резултати“, преди да обмислят вдигане на ветото.

Припомняме, че Република Северна Македония от вчера е с ново правителство, начело на което застава Димитър Ковачевски. Той заяви, че правителството му ще се съсредоточи върху икономическия растеж, и преговорите с България за членство в ЕС. По този въпрос новият премиер бе категоричен, че не може да става дума за договаряне на македонска идентичност и език.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама