Инспекцията по труда иска да влиза в домовете на работещите от вкъщи

15:15, 17 яну 22 25 2766 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Главната инспекция по труда иска работещите от вкъщи или т.нар. „хоум офис“ да осигурят на служителите ѝ достъп до домовете си. По този начин тя ще осъществява контрол за недеклариран труд. Това обяви пред БНР новият директор на инспекцията Елена Аврамова.

Дистанционната работа в условията на пандемия е ново специфично обществено отношение. То налага от една страна работодателите да съдействат с информация за хоум офис служителите, а от друга - самите работници да осигурят достъп на инспекторите в домовете си, коментира Аврамова, която зае директорския пост в петък. 

Комбинацията от работа в офиса и от разстояние е новата реалност

Специална кампания ще проверява работодателите, чиито служители работят от домовете си заради пандемията. Новият начин за инспектиране ще включва въпросници за самоконтрол, които ще се разпратят до бизнеса.

„Това е принципа на превенцията. Чрез него те ще могат да установят доколко прилагат трудовото законодателство. Ще имат време да приведат в съответствие съответният режим на работа, преди, естествено, да бъде извършен контрол, работодателите ще отстранят несъответствието без да търпят незабавна и на всяка цена санкция“, обясни Аврамова в първата си медийна изява.

Как да си поискаме по-висока заплата от шефа?

По думите ѝ статистиката отчита лек ръст в последните месеци на жалбите и запитванията от дистанционно работещите. „Проблеми по отношение на обезпечаването на техниката в дома, дори и съответствието по отношение на риска от електрически ток. Затова и в закона са предвидени специални механизми да бъде допускан и самият работодател да установи съответствието на осветлението, на електрическата инсталация, на микроклимата. Повечето запитвания и сигнали са в тази насока“, коментира новият директор на Инспекцията по труда.

Тази година ще се засили контролът за недеклариран труд. Специално ще се проверяват работодатели, при които през миналата година са установени повече от веднъж да работят хора без трудови договори. Традиционни ще са проверките в заведенията и хотелите в зимните и летни курорти и в секторите „Строителство“ и „Селско стопанство“, каза още Аврамова.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама