Горан Благоев: Българският премиер си „спести“ саркофага на Гоце Делчев в Скопие

09:50, 19 яну 22 / Политика 25 1923 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Да отидеш като български премиер в града, където са костите на Гоце Делчев (подло предадени от българските комунисти на югославските им колеги) и да не отделиш само половин час да се поклониш пред саркофага, който съхранява тленните му останки, означава, че потвърждаваш онова, което безродниците край Вардара са издигнали в ранг на национална идеология – „Гоце не е българин“. Това написа Горан Благоев от Републиканци за България във Facebook. 

България вече ще използва краткото име за Северна Македония

„Ден по-рано пред БНБ в София се изви опашка от граждани за да си купят юбилейната сребърна монета по повод 150-та годинина от рождението на бележития революционер. Ден по-късно българският премиер Кирил Петков си спести саркофага на Гоце в македонската столица. И това става точно пет дни преди да се навърши кръглата годишнина от раждането на Гоце Делчев – в българско семейство от Кукуш и бъдещ български революционер. Петков можеше дори да занесе като символичен дар екземпляр от юбилейната монета и на македонския си колега Димитър Ковачевски. Ама за кое по-напред да мисли човекът – за двустранният бизнес ли, за регионалната политика ли? Очевидно не мислят и съветниците му. Иначе, ако бяха в час, щяха да му кажат колко е знаково да включи в програмата си и едно отбиване до двора на скопската църква „Св. Спас“, където е саркофагът с част от тленните останки на Гоце Делчев (останалите, според някои източници още лежат нейде край руините на българското село Баница в Северна Гърция). Вероятно за да не се дразнят домакините е решено двамата премиери да поднесат цветя пред скопския паметник на Кирил и Методий. За тях сякаш има повече консенсус?! Но така историчарите край Вардара имат още един довод в упорството си, че Гоце е „македонец“, пише още той. 

Всъщност има ли нещо неочаквано. Петков и Ковачевски заявиха, че в двустранните ни отношения историята остава на заден план. Ще се търси онова, което ни обединява, а не ни разделя. Нима Гоце не ни обединява, ако безпристрастно четем общата си история? Което означава, че онова, което ни обединява няма да принадлежи на миналото. Изглежда модерно, но всъщност големият губещ е България. Губим и с настояването българите да бъдат вписани в македонската конституция като отделна, държавнотворна народност“, заяви Благоев. 

Големите кавички: „Кирил Петков не е балканец - идва на секундата за среща“

„В Скопие Петков може и да си е мислил, че отстоява българската кауза, но всъщност тиражира небивалиците, които от две години говори Румен Радев и които бяха оформени като позиция на последния Консултативен съвет по национална сигурност. Двамата дали смислят, че като настояват българите да бъдат вписани в македонската конституция като народност, отделна от македонската, това означава да се потвърди истинността на коминтерновската теза – македонците и българите са две отделни народности, нямат нищо общо, дори обща история. Или точно това е целта? Само че така широко се отварят и вратите за реципрочни претенции на Скопие: ние на вас българска общност в Македония, вие на нас – македонско малцинство в Пиринско. Нали и президентът Пендаровски тези дни обяви, че ще се среща с представители на това пиринско малцинство. Апропо за срещата на Петков с Пендаровски не се говори нищо. Защо ли? Не стана ясно дали се е състояла и срещата на българския премиер с представители на „българската общност“ в „Северна Македония“. Тя също фигурираше в предварително огласената програма...“, изтъква Горан Благоев. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 08:34, 20 яну 22

Страха какво не прави като е бил подлога сега се сяпа на сън

2 Анонимен 08:37, 20 яну 22

Някакъв си журналист в четвърта глуха дори искаше и президент да става срам и позор

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама