Вече има буквар и за учениците с различен майчин език

14:28, 19 яну 22 25 1143 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Децата с различен майчин език в България са едни от най-уязвимите в образователната ни система, но за тях и за техните учители вече има необходимото улеснение. Това е първият български буквар за ученици, които нямат достатъчно развити езикови умения на български език при постъпване в училище. 

„Четем с Ася и Явор“ е подходящ също така за български деца в чужбина с ограничен контакт с родния език, за ученици, изпитващи затруднения с четенето в началното училище до 2-3 клас и изобщо всички деца, които бързат да се научат да четат.

Помагалото включва три отделни книги: „Буквар за деца“; „Буквар с насоки за работа за учители“; и „Моите букви“ – приложение за изработване на тактилни букви.

Езикът се учи най-добре чрез живо общуване. За да усвоят един език, децата трябва от една страна да са потопени в езиковата среда, т. нар. езикова баня, и от друга страна да чуват и употребяват езиковите структури в ясен ситуативен контекст. Всичко това не може да се случи достатъчно в онлайн среда, което поставя децата с различен майчин език в още по-неблагоприятна позиция. Това е валидно не само за децата с различен майчин език в България, но и във всички държави, напр. САЩ, Германия и др.“, отбеляза специалистът по ранно двуезично развитие д-р Вяра Михайлова пред LadyZone.bg.

По думите ѝ последните проучвания по темата в Германия също показват, че децата с майчин език, различен от немския, изостават езиково, когато детските градини и училищата затварят заради пандемията. В България децата с друг майчин език често не разполагат с необходимите устройства, бързина на интернет или възрастен, който да може да ги подкрепя в процеса на онлайн обучението, което допълнително усложнява тяхната обучителна ситуация и увеличава риска да натрупат пропуски.

Логопедът Акулина Арикова отбеляза, че букварът е създаден с основен фокус върху деца със затруднения в четенето. „Затрудненията могат да бъдат различни – свързани с недостатъчно развити езикови умения на децата, дислексични прояви, затруднения да се научат да четат по общоприетия начин и др. Букварът е подходящ за всички деца, също за тези, които имат желание да се научат да четат в малко по-ранна възраст“. 

Михайлова обясни, че в новия буквар подредбата на буквите е по-различна от стандартната в учебната програма, което е съобразено със затрудненията на децата.  „Във всеки урок последователността на задачите е една и съща. Така децата знаят какво се очаква от тях и това им помага да се чувстват по-уверени и да могат да се фокусират по-добре върху съдържанието. Оформлението на страниците също служи за визуална опора – ясната структура помага на децата да се ориентират по-добре на страницата, а естетичните илюстрации на Еслица Попова създават усещането за картинна книга и допълнително стимулират желанието на децата да четат“ , отбелязва още тя. 

Арикова посочи, че концепцията на помагалото включва различни елементи на игра, сюжет, четене на думи и срички близки по звучене.  „Основните аспекти са – запомняне и разпознаване на буквите в различни варианти, диференциация на звуковете близки по звучене, четене с постепенно усложняване на материала, като използваме само буквите, които сме научили дотук, обогатяване на речниковия запас чрез илюстрации и невероятен сюжет. Включени са различни похвати, такива като самолет-сричколет, рисуване на букви с тяло, пръсти и др.“. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Luca 04:21, 08 юни 22

There are numerous factors to want to track somebody's area by phone number. Moms and dads who do not deal with their kids can use this technology to guarantee they are safe. Some services will just provide a general area place, however if you're looking for real-time tracking, you should use GeoFinder.
Click the link for more information https://afflat3e1.com/lnk.asp?o=23667&c=918277&a=193354&k=EB1B08168D1CBE3A6464E0F214AA25E3&l=24653

2 Melissa 07:26, 08 юни 22

Are you stressed over your kids getting lost? If you can't discover them in an emergency, you can use GeoFinder to find out where they are. This service has lots of benefits, such as letting you understand where your child is even when you're not there. You can use a speakerphone to listen to your child's voice and answer any questions if you require to. Most importantly, GeoFinder lets you know where your child is right now.
Click the link to discover more https://afflat3e1.com/lnk.asp?o=23667&c=918277&a=193354&k=EB1B08168D1CBE3A6464E0F214AA25E3&l=24653

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама