ВСС върна Цацаров в прокуратурата

14:35, 19 яну 22 25 1945 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Висшият съдебен съвет възстанови Сотир Цацаров като прокурор във Върховната касационна прокуратура. Това се случи днес на заседание на прокурорската колегия на съвета.

Председателят на КПКОНПИ депозира оставката си в Народното събрание и сега има законово право отново да се върне на работа като прокурор, ако оставката му бъде приета с дата 1 март, пише bTV.

Цацаров поиска Гешев да го провери

Припомняме, че той анонсира оттеглянето си още миналия четвъртък, когато обяви, че ще поиска да бъде освободен от тази длъжност, считано от 1 март. Дотогава ще внесе в парламента годишния отчет за работата на Комисията. А на 14 януари му бе връчен акт, с който му се отнема достъпа до класифицирана информация заради ненадеждност. Според Цацаров конкретният повод е скандалът „Цум-гейт“ от 2017 г., когато той беше главен прокурор.

Петков: Няма вече специални хора

Прокуратурата започна проверка на Цацаров, чака информация от ДАНС

Междувременно стана ясно, че ВКП е образувала проверка по сигнала на Цацаров. Това съобщи пред „Сега“ Сийка Милева, говорител на главния прокурор Иван Гешев.

На 17 януари Цацаров поиска да бъде проверен заради думите на премиера Кирил Петков, че „има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата“. От 14 януари Цацаров е с отнет допуск до строго секретна държавна информация, след като от ДАНС установиха, че той е неблагонадежден. Според искането на Цацаров думите на премиера навеждали на извод за извършени престъпления.

Милева Милева обясни, че ВКП е изискала информация от ДАНС дали на Цацаров е правена последваща проверка за надеждност, след като веднъж е бил проверен и е получил право на достъп до класифицирана информация. „Ако ДАНС е правила такава последваща проверка, тя трябва да отговори на прокуратурата кога и по какъв повод е станало това“, уточни Милева. Когато прокуратурата получи исканата от ДАНС информация, ще прецени дали трябва да се събират и допълнителни данни по преписката. Проверката може да приключи с отказ да бъде образувано разследване или с образуване, ако прокурорът приеме, че има данни за извършено престъпление. Отделно Цацаров обяви и че ще обжалва отнемането на допуска пред съда.

Цацаров оглави комисията в края на 2019 г. и довършва мандата на предишния шеф - Пламен Георгиев, който беше пратен като консул във Валенсия след скандала „Апартаментгейт“. Мандатът на Цацаров е до 2024 г. и ако той бъде освободен, вероятно за изпълняващ длъжността ще бъде определен неговият заместник - Антон Славчев, или някои от другите трима членове - Антоанета Георгиева-Цонкова, Пламен Любенов Йоцов, Силвия Русанова Къдрева.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама