Големите кавички: „В цяла Европа е имало фашистки режими“

18:18, 19 яну 22 / Големите кавички 25 2708 Шрифт:
Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Topnovini.bg подбира най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати на родни и чуждестранни политици, общественици, спортисти и звезди.

Големите кавички на седмицата: Спартак, гладна стачка и Кировизация...

В цяла Европа е имало фашистки режими*. Това обяви премиерът Кирил Петков по време на визитата си в Скопие във вторник. Ден по-късно министър-председателят повтори изказването си, но не отговори на въпроси дали според него в България е действал такъв режим.

Трябва да премахнем езика на омразата (...) Очакваме резултатите от работата на историческата комисия да доведат до промяна в тези учебници. Когато говорим за историята, не трябва да говорим за отделни части на историята. Има отделни негативни историчеки факти, които не могат да се игнорират, но ние трябва да говорим за фашистки режим, ако е имало такъв, а не трябва да говорим за български фашисти. Защото в комбинацията между двете има голяма разлика. В много страни не се съчетава държавата плюс режима, а се говори само за режима.

Знаем, че фашисткият режим в много европейски страни е направил ужасни неща по време на Втората световна война, но навсякъде се говори за фашизма като режим, а не се обвързва с определена нация.... Ще се опитам да няма език на омразата, но нещата които са исторически факти, да са такива, каквито са“, заяви Кирил Петков в Скопие.

„Работните групи по история, трябва да обсъдят тази част от историята, в която е имало фашистки режим в цяла Европа и как това е повлияло на територията на Северна Македония. Това трябва да се направи от тази комисия“, уточни премиерът ден по-късно в кулоарите на родния парламент.

„Македония е българска“: Вандалски акт срещу офис на „Продължаваме промяната“

*Всъщност единственият официално признат фашистки режим в Европа е действал в Италия в периода 1922-1943 г. Българската и европейската историография отричат другаде да е имало подобни режими, макар че фашистки и националистически партии наистина има в цяла Европа. Режимът на Хитлер също е известен като фашистки, което не е съвсем точно, защото неговата партия се нарича национал-социалистическa, уточнява Клуб Z. През 30-те и 40-те години на XX в. на Стария континент има авторитарни режими, които подменят демократичните. Такъв има и в България след преврата от 1934 г.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама