СЗО се обяви за отмяна на зелените сертификати

10:33, 20 яну 22 25 6156 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

СЗО препоръча на световната общност да премахне или облекчи международните ограничения за пътуване.

Организацията подчертава неефективността на подобни мерки, която е породена от опит да се предотврати международното разпространение на щама Омикрон чрез забрана за пътуване.

Експертите заявиха необходимостта от отмяна или облекчаване на зеления сертификат“, тъй като той не носи ползи и продължава да допринася за икономическия и социален стрес, изпитван от страните.

Що се отнася до изискването на пътниците да носят маски, да предоставят данни от тестове за коронавирус или сертификати за ваксинация, такива действия трябва да се основават на оценка на риска и да не създават финансова тежест за пътуващите, смятат от организацията.

Великобритания премахва зеления сертификат и маските

СЗО смята, че не трябва „да се изискват доказателства за ваксинация срещу Ковид за международни пътувания като единствено средство или условие за влизане в страната", смятат експертите и добавят, че достъпът до ваксини в света остава ограничен, а разпространението им е крайно неравномерно, предаде БГНЕС.

На десетото си заседание преди седмица комисията заключи, че Ковид продължава да бъде извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Румяна Мирчева 17:35, 20 яну 22

Защо българските медии не информират гражданите за препоръките на СЗО?

2 Александър Размов 16:08, 23 яну 22

От къде е тази информация? Няма я на сайта на СЗО.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама