Радев встъпи във втори мандат: Ще бдя страната да не се отклони от пътя

11:30, 22 яну 22 / Политика 25 1584 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След победата на изборите и полагането на клетвата, Румен Радев и Илияна Йотова днес официално встъпиха в длъжност за втория си мандат, като президент и вицепрезидент. 

Първият мандат мина в изтощителна борба, но вие подновихте пакта на доверие, от който черпим сили. Благодаря ви за подкрепата. Пет години посветихме на битката за законност и демокрация. Призовавах и работех за единение, упрекваха ме, че разединявам. Но гласовете ви недвусмислено показаха, че обществото ни иска и трябва да се раздели с част от наследеното минало. Победихме с общи усилия, извадихме обществото от апатията, върнахме на хората честните избори, а на парламента - възможността да реформира отхвърления управленски модел, да укрепи държавността, да пребори корупцията, да съживи демократичните институции. Народът се произнесе и днес знаем около кои принципи градим единството си: тези  за законност, справедливост и просветеност, за истинско европейско развитие на България“, заяви президентът Румен Радев в словото си при стъпването си в длъжност.

В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя. Ще отстоявам суверенитета, закона, сигурността и справедливостта, защото това е нашата дългосрочна и неотменна мисия. Политическата промяна е само първа стъпка, чакат ни още изпитания и се надявам цялото ни политическо поколение политици да го осъзнава. Хората потвърдиха пътя. От нас се иска да го положим. И когато мислим, че ни е най-трудно, нека не забравяме, че не са много държавите, съхранили своето име, вяра и език през ветровете на историята. Ако днес България е една от тях, то е защото нашият народ е изпитал и осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово“, изтъкна той, като изрази убедеността си, че хилядолетната държава на духа е жива в България и тя ще вдъхновява и чертае пътя ни напред. 

„В началото на изтеклия мандат заявих, че за мен не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда. Това убеждение ме мотивираше и в най-трудните моменти да не правя компромис с принципите си и да остана на страната на хората. Ще продължа да бъда президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия. Да отстоявам правата, интересите и достойнството на своя народ. Вярвам, че заедно ще продължим да градим свободна, демократична, просперираща и модерна държава“, заключи държавният глава, цитиран от прессекретариата си. 

От аутсайдер до държавника, подгонил мутрите

Официалната церемония се проведе на площад „Св. Александър Невски“. Там държавният глава прие рапорта на командира на Националната гвардейска част полк. Кънчо Иванов. Той се поклони пред националния флаг и поздрави почетния караул. 

Гвардейският представителен духов оркестър изпълни химна на Република България. По време на химна 21 артилерийски салюта отбелязаха началото на втория мандат на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили. 

Държавният глава положи венец и отдаде почит на загиналите за свободата на България пред Паметника на Незнайния воин. Там той прие тържествения марш на почетния караул. 

По-късно пред парадния вход на Администрацията на президента шпалир от гвардейци посрещна държавния глава и върховен главнокомандващ Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. 

Гражданите имаха достъп до церемонията, но това ставаше при строги правила. Те бяха проверявани за предмети и вещества, забранява се използването на дронове, а движението в района е променено. 

Припомняме, че Румен Радев и Илияна Йотова бяха издигнати като независима кандидат-президентска двойка от инициативен комитет, подкрепен от четири партии – БСП, „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и „Изправи се.Бг! Ние идваме!“. Това е много по-широка подкрепа от тази, която Радев получи при първото си явяване на президентски избори преди 5 години. Тогава го подкрепиха БСП и партията на Георги Първанов АБВ.

Радев и Йотова спечелиха балотажа на президентските избори на 21 ноември миналата година със значителна преднина пред останалите претенденти. За тях гласуваха 1 539 650 българи. За опонентите им Анастас Герджиков и Невяна Митева гласуваха 733 791 души. Избирателната активост обаче бе рекордно ниска - 34.84%. Това е над два пъти по-малко от активността на изборите през 1992 година, когато за първи път в страната ни се провеждат преки избори за президент. Желю Желев става първият български президент при рекордно високо участие на избирателите.

Оттогава до днес с най-голяма разлика е печелил Георги Първанов през 2006 г. Тогава той получава почти 76% подкрепа пред втория в надпреварата - Волен Сидеров.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама