Големите кавички на седмицата: Танкове, фашисти и зрелища

13:00, 22 яну 22 / Големите кавички 25 3062 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Topnovini.bg подбира най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати на родни и чуждестранни политици, общественици, спортисти и звезди.

Големите кавички на седмицата: Спартак, гладна стачка и Кировизация...

Още от Древен Рим е ясно, че най-лесният начин да задоволиш тълпата е чрез хляб и зрелища. Високите цени на енергията, стоките и услугите може и да са „изяли“ трапезата, но от скандали българинът не може да се оплаче. Изминалата седмица бе подчинена на военната риторика – дрънкане на оръжия и на празни приказки, ровене в миналото с поглед към бъдещето, издигане на стени и копаене на окопи.

Големите кавички: „В цяла Европа е имало фашистки режими“

Основна тема тази седмица бе визитата на българския премиер в Скопие – първа среща и за него, и за новия му колега отвъд границата. Усмихнатият Кирил Петков се похвали, че за дни е постигнал повече, отколкото предшествениците му за години. Въпреки това след срещата има по-скоро горчив вкус сред сънародниците ни. Петков остави на заден план историята, но сам се оплете във фактите от миналото. Първо почти обяви, че в България е имало фашистки режим, а после добави, че такива е имало из цяла Европа, макар историографията да признава само този в Италия. Та както се вижда – историята не е за пренебрегване. В Харвард може и да не е необходима, но за Балканите е задължителна. Повече за изводите от първата визита на Петков в Скопие прочетете тук.

Големите кавички: „Спах спокойно - Северна Македония няма да ни напада“

Опозицията погледна с присмех на „резултатите“ от срещата между първите мъже от двете страни на границата. От ГЕРБ обявиха, че само премиерът иска самолетна линия между Скопие и София, а  опитният Бойко Борисов набързо преподаде урок на прохождащия в политиката Кирил Петков – къде какво се прави и как се говори при подобни срещи на високо ниво. За финал обяви, че след договоите на Петков вече спи спокойно, защото не очаква нападения от братска Македония. Щом Борисов спи добре и ние сме спокойни! Време е да си отдъхне след годините, в които още в 6.00 ч. сутринта посрещаше с думите „Добър ден!“.

Големите кавички: „Кирил Петков не е балканец - идва на секундата за среща“

Македонците също разбраха, че срещу тях стои нов човек – не балканец, а по-скоро западен тип политик. Българският премиер направи впечатление не само с Холивудската си усмивка, но и с точността си, което е рядко срещано по тези ширини. Лъскавата му визия обаче не успя да ги смути и те по комшийски го изпързаляха за правата на българите в Македония. „Тука е така“ и новата власт трябва бързо да научи правилата на играта.

Големите кавички: „Ще огранича контактите си с лица със зелен сертификат“

Не липсваха и сражения на родна земя – а повод за това бе добрият стар познат коронавирус и всички мерки, ограничения и сертификати, които произтичат от вече двугодишното му присъствие.

Лидерът на „Възраждане“ обяви, че ще използва „обратна методология“ на тази, която следват здравните власти. Костадин Костадинов ще избягва хората със „зелен сертификат“, защото според него били „по-заразни“. Дали има логика в логиката му, преценете сами. Така де нали „преценям“ е и думичката на 2021 г. Повече за най-популярните думи на миналата година – тук.

Големите кавички: „Викайте танковете, няма да спазваме никакви мерки!“

На фона на думите му страната ни отбеляза два поредни дни с рекорден брой заразени с Covid-19 от началото на пандемията. Здравните власти задействаха новия план за действие и обявиха затягане на мерките в столицата от следващата седмица. Отново най-засегнати са учениците и заведенията. Ресторантьорите обаче не приемат ограниченията и в прав текст им обявиха бойкот. С Ричард Алибегов начело и от танковете не ги е страх… А какво влиза в сила от следващата седмица, може да видите тук

Големите кавички: „Хората дишат благодарение на Пеевски“

И докато сме на темата за коронавируса (не че тя скоро ще изчезне) от ДПС напомниха, че те и по-специално Делян Пеевски е незаобиколим фактор и в тази област. Йордан Цонев напомни за даренията на депутата в началото на пандемията и кратко, точно и ясно обяви, е много хора днес дишат именно заради щедростта на Пеевски. Да се знае, че покрай другите новини около него това остава на заден план… Ако не помните, тук може да си опресните паметта.

Големите кавички: „Хляб няма да има, затова се занимаваме със зрелища“

За финал оставяме един герой от близкото минало, който напоследък отново има епизодични появи на политическата сцена. Става въпрос за бившия финансов министър Владислав Горанов и неговите редовни разходки до полицията.

„Необичайният“ интерес на МВР към опита му да премине границата с обявен за издирване автомобил, той си обяснява с желанието на властта да осигури зрелища за народа. Друг е въпросът, че самият Горанов не е свикнал с това да бъде привикван и проверяван от органите на реда. На всички обаче ни е ясно, че ако някой друг се бе опитал по същия начин да напусне страната, нямаше да успее – ето защо.  

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама