Борисов за Бюджет 2022: Отново ни чака „постна пица“

14:43, 22 яну 22 / Политика 25 1625 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди за задаващ се финансов и икономически апокалипсис след настоящото управление. От ГЕРБ отправиха критики към проекта за държавния бюджет, поемането на нов дълг и заложения дефицит.

Дълговете ще станат толкова големи, че еврозоната въобще не може да е приоритет с тази чудовищна инфлация, с този ръст на заемите - само лихвите на година ще бъдат над 1 милиард лева. И когато се усетите ще бъде толкова късно“, заяви Борисов.

„Длъжен съм да предупредя българите: сега се дават пари на калпак без политика, но когато се усетите и разберете за какво става въпрос след тези пищни тържества ще разберете, че сте отишли на 50 милиарда дълг и всеки следващ ще ви стиска колана и ще ви предлага постни пици. Длъжен съм да ви предупредя, че ще платим горчиво“, коментира той. Борисов цитира изказване на премиера Кирил Петков от 27 октомври, че докато не се спрат кражбите - не трябва да се пипат данъците, а когато спрат кражбите ще има пари за всичко.

Лидерът на ГЕРБ допълни, че към момента няма нито един лев повече събрани приходи с изключение на инфлацията и попита къде са парите: „Защо се взимат нови дългове? В рамките на една седмица 4 милиарда изчезнаха“.

„Инвестиции, не пари в чували“: 710 лв. минимална заплата от 1 април

Ананиев прогнозира, че дефицитът ще стигне 6%

Имам 30-годишен стаж в Министерството на финансите и нямам спомен да се прави бюджет така, като изключим 1997 г. Но знаете символ на какво е тя“, отбеляза бившият финансов министър Кирил Ананиев, цитиран от Mediapool.

„Само на базата на внесения сега бюджет дефицитът за тази година се предвижда да бъде 4.1 на сто, но това не е истинската цифра, защото в края на миналата година бяха изписани като касов разход над 2 млрд. лв. и вероятно ще стигне до около 6%“, изтъкна Ананиев.

„Това са изключително притеснителни тенденции, които ще доведат или до увеличаване на данъците, или до влизане в дългова спирала“, каза още той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:52, 23 яну 22

При вас и толкова нямаше

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама