Лондон обвини Кремъл, че се опитва да постави проруски лидер в Украйна

10:25, 23 яну 22 / Свят 25 1587 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Междувременно Великобритания обвини Кремъл в опити да постави проруски лидер начело на Украйна и заяви, че служители на руското разузнаване са били в контакт с множество бивши украински политици.

„Имаме информация, че руските разузнавателни служби имат връзки с много бивши украински политици. Според нашата информация руското правителство се стреми да постави проруски лидер в Киев, като планира да нахлуе и окупира Украйна“, се казва в изявление на британското външно министерство, цитирано от BBC и bTV. 

Командващият ВМС на Германия подаде оставка след като защити Путин

В тази връзка министерството съобщава, че бившият украински депутат Евгений Мураев се разглежда като потенциален кандидат. В съобщението се споменават и имената на първият вицепремиер на Украйна от 2012 до 2014 г., а след това временно изпълняващ длъжността министър-председател Сергий Арбузов, Андрий Клюев, който оглавяваше президентската администрация на бившия глава на украинската държава Виктор Янукович, Владимир Сивкович - бивш заместник-секретар на Украинския съвет за национална сигурност и отбрана или дори Микола Азаров, който беше премиер на Украйна от 2010 до 2014 г. „Някои от тях са в контакт с агенти на руското разузнаване, които в момента участват в планирането на атака срещу Украйна“, твърдят от външното министерство в Лондон.

Информацията, публикувана днес, подчертава мащаба на руската дейност, насочена към подкопаване на Украйна и дава представа за мисленето на Кремъл“, каза в изявлението британският външен министър Елизабет Тръс.

45-годишният Евгений Мураев е проруски политик, който се противопоставя на интеграцията на Украйна със Запада, припомня „Ройтерс“. Известни са и негови изказвания в подкрепа на руската анексия на Крим. Самият Мураев отрича изнесената информация пред британския вестник „Обзървър“.

„Оправихте ми настроението тази вечер. Британското външно министерство изглежда объркано. Не е много логично. Забранено ми е да стъпвам в Русия. Не само това, а и парите от фирмата на баща ми там бяха конфискувани“, заявява той.

Призоваваме британското външно министерство да спре да разпространява абсурди“, реагира руското дипломатическо ведомство в Twitter.

Емили Хорн, говорителка на Съвета за национална сигурност на САЩ, заяви, че Вашингтон смята британските обвинения за „силно притеснителни“ и изрази подкрепа за правото на украинския народ да определя собственото си бъдеще.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама