Почина Тиери Мюглер

08:38, 24 яну 22 / Свят 25 2074 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Френският дизайнер Тиери Мюглер, който господстваше в модата през 80-те години на миналия век, почина в неделя на 73 години. Той беше известен колкото с фантастичната си мода, толкова и със своите зрелищни ревюта.

Смелите колекции на Мюглер бяха определящи за т.нар. power dressing стил на десетилетието, като дрехите му се отличаваха със структурирани и изискани силуети. Той изтъкваше и прославяше женските форми: рамене, подчертани от подплата, дълбоки деколтета, стеснени талии и заоблени бедра.

Винаги съм смятал, че модата не е достатъчна сама по себе си и че трябва да се показва в нейната музикална и театрална среда“, каза той веднъж за екстравагантното шоу, което организираше.

В по-късните години той облича Бионсе и Лейди Гага - а през 2019 г. излезе от пенсионирането си, за да създаде Met Gala визия на Ким Кардашиян.

Неговият говорител Жан-Батист Ружо каза, че Манфред Тиери Мюглер е починал от „естествена смърт“ в момент, когато е трябвало да обяви ново сътрудничество в началото на тази седмица.

Роден в Страсбург през декември 1948 г., като тийнейджър Мюглер се присъединява към балетната трупа на Opera du Rhin, след което учи в Училището за декоративни изкуства. От малък създава свои собствени дрехи, адаптирайки предмети, купени от близките битпазари. Той се мести в Париж на 20-годишна възраст, първоначално за да работи с друга балетна компания, но постига по-голям успех със собствения си гардероб. Мюглер скоро става стилист на свободна практика и работи за различни модни къщи в Париж, Лондон и Милано.

През 1973 г. той прави решителна крачка и създава свой собствен лейбъл Café de Paris, последван от година по-късно. „Танците ме научиха на много за стойката, организирането на облеклото, значението на раменете, позата на главата, играта и ритъма на краката“, казваше Мюглер.

Шоумен по душа, той организира грандиозни презентации на своите творения, пионер в модерния спектакъл на ревюто на XXI век. „Днешните модни ревюта са продължение на това, което Мюглер измисли. Колекциите бяха претекст за модни ревюта“, спомня си Дидие Грумбах, бивш главен изпълнителен директор на Thierry Mugler.

За десетата годишнина на своя лейбъл през 1984 г. той организира първото публично модно ревю в Европа с 6000 присъстващи - нещо, характерно дотогава по-скоро за рок концерт.

Но нищо не може да се сравнява с честването на 20-ата годишнина през 1995 г., организирано в Cirque d'Hiver. Модели, включително Джери Хол, Наоми Кембъл, Ева Херцигова и Кейт Мос, дефилираха заедно със звезди, а кулминацията бе изпълнение на Джеймс Браун.

Пускането през 1992 г. на първия парфюм на неговата компания Angel - в сътрудничество с Clarins, която придоби дял в компанията, преди да поеме контрола над нея през 1997 г. - беше невероятен успех. Clarins закри конфекцията на Thierry Mugler през 2003 г., година след като дизайнерът напусна марката, но продължи бизнеса с аромати, като Angel в съперничество с номер 5 на Chanel спори за първото място по продажби, припомня „Дневник“.

Известен с работата си със знаменитости, той включи Грейс Джоунс и Джери Хол сред своите музи и имаше дългогодишно творческо сътрудничество с Дейвид Боуи - дори го облече за сватбата му с Иман.

Въпреки че привидно се оттегли от фронтовата линия на модата в началото на новия век, Мюглер продължи да оказва влияние върху културата и работи с Бионсе в нейното световно турне „I am“.

В по-късните години дизайнерът претърпя серия от злополуки, изискващи лицева пластична хирургия, и възстанови тялото си с интензивен културизъм, докато се занимаваше с медитация и йога.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама