От първия ден: Китай постави олимпийци под карантина

15:46, 24 яну 22 / Спорт 25 1628 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Четири случая на заразявания с коронавирус са установени в първия ден, в който в Китай започнаха да пристигат спортисти и длъжностни лица за зимните олимпийски игри, които ще се проведат в Пекин между 4 и 20 февруари. Домакините вече приемат чуждестранни състезатели и гости, независимо че официалното откриване на трите олимпийски села - в Пекин, Джандзякоу и Янцин, ще бъде на 27 януари. 

„В неделя през границата преминаха 529 души, свързани с олимпийските игри - 153-ма от тях са спортисти и представители на делегациите, а 376 - други свързани лица. След преминаване на PCR тестове при митническия контрол резултатите на четирима са положителни“, се казва в изявление на организационния комитет на Пекин 2022.

В него се добавя, че един от заразените е спортист, а другите трима са от „свързаните лица". Всички те веднага са изолирани под карантина, пише „Сега“.

Същевременно вчера в „затворения контур“, в който влизат всички олимпийски обекти, е имало други два положителни теста, но те са на служители от персонала и доброволци. Досега в контура, който е организиран със строг антиковид протокол, досега са направени 38 400 PCR теста, а от тях положителни са 6 (включително двата от неделя).

Олимпийският шеф е под карантина

В Пекин вече втори ден е и президентът на международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах. Както и на летните игри в Токио миналата година, той се самоизолира в тридневна крантина и от утре ще започне работа по програмата си. 

Главните събития за МОК са заседанието на Изпълнителното бюро на 2 февруари в пекинския „Бейчен Хотел“ и 139-ата сесия на комитета, която ще е на следващия ден - 3 февруари.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама