ДПС внася искане за проверка и изслушване на синдиците на КТБ

12:43, 26 яну 22 / Политика 25 1348 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Движението за права и свободи (ДПС) е предложило работата на синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) да бъде проверена от Сметната палата заради продължаващия обществен интерес по темата. Това обяви зам.-председателят на движението Йордан Цонев на брифинг в кулоарите на парламента.

„Установихме, че Сметната палата в годишната си програма е включила одит по законосъобразност на Фонда за гарантиране на влоговете. Ние направихме предложение до Сметната палата одитът за законосъобразност да бъде разширен и с одит по ефективност на управление относно работата на синдиците на КТБ“, заяви Цонев, цитиран от „Дневник“. 

Сърбия отново отмени решението за екстрадиция на Цветан Василев

По думите му с това щели да спрат спекулациите за това кой е отговорен за фалита на банката. Зам.-председателят на движението повтори тезата си, че причина за фалита е това, че банката е конструирана като финансова пирамида от нейния собственик Цветан Василев. Защитната теза на Василев е, че „истинският ликвидатор на банката“ е депутатът от ДПС и негов бивш бизнес партньор Делян Пеевски.

С фалита на КТБ, последвал разрива между Василев и Пеевски, Фондът за гарантиране на влоговете в банките изплати над 3.6 млрд. лв. на четвърт милион вложители в рухналата финансова институция.

А ако този път Сърбия върне Цветан Василев?

Цонев обяви, че движението ще поиска и изслушване на директора на Фонда за гарантиране влоговете в бюджетната комисия за действията на синдиците по събирането на всички вземания и включването им в масата на несъстоятелността, както и какви средства са били събрани вследствие на закона, който бе внесен от ДПС за банковата несъстоятелност. Според Цонев благодарение на този закон били събрани половин милион лева.

Текстовете, приети през 2018 г. и представяни от ДПС като опит да спре „вторичното разграбване“ на КТБ, придаваха обратно действие на някои норми и впоследствие бяха обявени за противоречащи на Конституцията от Конституционния съд.

С инициативата си ДПС изпреварва управляващите, които подготвят външен одит на продължаващата вече 7 години несъстоятелност на някога четвъртата по големина банка в България. Извършването на такъв одит бе договорено по време на преговорите за коалиция. 

Вчера „Медиапул“ цитира изказвания на председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански от „Има такъв народ“ и Мартин Димитров от „Демократична България“, според които липсата на публични изяви както от страна на синдиците, така и от фонда, поражда съмнения за техните действия.

Гешев: Пеевски е върнал парите от КТБ

През декември в отговор на въпрос на депутата Мартин Димитров от „Демократична България“ министърът на финансите Асен Василев даде справка за авоарите на фалиралата банка. Те са по данни на синдиците на институцията. Според тях към 1 декември 2021 г. несъстоятелността на банката е в размер на 146 млн. лв. Общият размер на събраните от синдика средства към същата дата е 1.405 млрд. лева. Общата стойност на извършеното от синдика разпределение по изготвените до момента четири частични сметки за разпределение на налични суми между кредиторите на банката, одобрени от фонда за гарантиране на влоговете, са около 1.3 млрд. лева.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Васил 22:41, 26 яну 22

А през това време Цветан Василев продължава да харчи милионите, източени от банката ...

2 Мартин 12:30, 27 яну 22

Докато престъпници като Цветан Василев, Иво Прокопиев и Васил Божков са на свобода и действат срещу България - няма да се оправи положението!

3 Анонимен 12:57, 27 яну 22

и една екстрадиция моля

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама