Приравняват акта за раждане с личната карта при определени случаи

14:43, 26 яну 22 25 1535 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Документ за раждане да е равносилен на документ за самоличност,  предвиждат предложения за промени в Закона за българските лични документи. Други промени са свързани с издаването на шофьорската книжка.

Актът за раждане ще служи за доказване на самоличност само в определени случаи - при загубена, унищожена или открадната лична карта. Документът за раждане ще се признава като лична карта само при подаване на заявление за издаване на нов документ за самоличност.

Чипът в личната карта ще бъде по желание

Други промени предвиждат възможност шофьорската книжка да бъде издавана ускорено и в случаите, когато за първи път я вземаме, придобиваме нова категория, възстановяваме правоспособност след нарушения.

Законодателите защитават тази мярка със статистиката, че за девет дни са били подадени 2 025 заявления за ускорено издаване на шофьорски книжки, пише БНР.

Издадената в чужбина шофьорска книжка може да бъде сменяна с българска, без да се иска копие на документ за завършено образование, гласят други промени.

До 6 месеца лична карта с чип, която да се ползва като електронен подпис

Общественото обсъждане на предложенията за промени в Закона за българските лични документи е до почти до края на февруари.

Общественото обсъждане на предложенията за промени в Закона за българските лични документи е до 24 февруари.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама