Асен Василев смята, че ниски заплати дават неспособните работодатели

13:29, 28 яну 22 / Политика 25 2026 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Финансовият министър Асен Василев е направил силно изказване в защита на коректното заплащане на труда на работещите в България по време на закрито за медиите заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество вчера. Точните му думи не са ясни, но смисълът на изказването му е бил, че ниската производителност на труда в България, с която се оправдават ниските заплати на работещите бедни, в много голяма степен се дължи на липсата на добра организация на труда, която е отговорност на работодателите, а не на работниците.

Двама представители на синдикатите – Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ и Любослав Костов от КНСБ, са чули министъра да казва, че „от пазара на труда трябва да се извадят некомпетентните работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците“. Министърът бил дал пример, че не е нормално работници с приблизително еднакви умения да не могат да произведат продукт за 710 лв. работна заплата в България, а в Гърция да имат производителност, която им носи заплата от 1000 евро.

На въпрос по време на брифинг за журналисти след заседанието Василев не потвърди, че това са точните му думи, но даде да се разбере, че смисълът им отговаря на позицията му. „Моето мнение по този въпрос е, че е отговорност на работодателите да създадат добра организация на труда, така че да няма работещи бедни“, каза финансовият министър, цитиран от „Медияпул“. Неотдавна той разви тезата, че няма как България да стане богата държава с ниски заплати.

В крайна сметка Асен Василев обобщи, че въпреки недоволството на работодателските организации, Бюджет 2022 ще бъде внесен с предложение за 710 лв. минимална заплата от 1 април и размер на максималния осигурителен доход от 3400 лв.

В резултат от обсъждането в тристранния съвет правителството ще предложи корекция в първоначалните си разчети по отношение на компенсациите при безработица. От 1 април минималният дневен размер на обезщетението за безработица ще се увеличи от 12 лв. на 18 лв., а максималният дневен размер ще се повиши от 74.29 лв. на 85.71 лв.

Бизнесът поиска извинение

Асоциацията на работодателите в България поиска от финансовия министър Асен Василев да се извини заради своето изказване. „Като икономист и като финансов министър г-н Василев би следвало да е наясно, че в България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера. Така по неговата логика най-некадърен работодател е именно държавата“, се посочва в тяхно писмо.

Според работодателите на минимална заплата в частния сектор се назначават хора с ниска или изцяло липсваща квалификация и опит. Вмалките населени места и в общините с преобладаващо ромско население работодателите поемат социалната функция на държавата, като обучават и квалифицират напълно неграмотни и без никаква квалификация хора и им плащат колкото изкарват.

Вместо да получат благодарност, работодателите в такива общини сега ще бъдат обявявани за некадърни. Да, в чужбина такива хора получават повече, но за такава работа и резултати, такова е и заплащането. В чужбина и министрите получават повече“, се посочва още в писмото.

Според организациите непремереният ръст на минималната работна заплата за някои икономически дейности и райони на страната води до изравняване на всички възнаграждения на нивото на минималната работна заплата и демотивиране на работещите да се квалифицират и полагат по-производителен труд. „Т.е. проблемът не е в нивото на заплащане само на наетите на минимална заплата, а е структурен проблем, свързан с цялостното ниво на заплащане на труда“, посочват те.

Според работодателите минималната заплата е резултатна величина и се определя от количеството и качеството на положения труд, а не е социална помощ. „В допълнение отбелязваме, че по показател „работещи бедни“ България е в средата на класацията в ЕС. А по показател „популизъм на политиците“, който представлява съотношение на МРЗ към БВП на глава от населението, сме № 1“, заявяват те.

Асоциацията напомня на министъра, че „некадърният“ български работодател, за разлика от европейските си колеги, е принуден да плаща непосилни сметки за ток заради „кадърно“ управление на енергийният сектор, заради неефективно управление на образованието пък трудно намира квалифицирани и то недостатъчно кадри и е принуден да губи време и ресурс за преодоляване на множество бюрократични спънки, „заради „целенасоченото“ изразходване на милиони за електронно управление в държавата с почти нулев резултат и ширеща се корупция (в борбата с която все още няма реални резултати)“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама