България и Северна Македония подготвят съвместно честване на Гоце Делчев

10:06, 28 яну 22 / Политика 25 1424 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Димитър Ковачевски е от една седмица премиер на Северна Македония и от тези 8 дни 4 прекара с българското правителство. Това показва желание, че иска да се свърши работа. Това заяви премиерът Кирил Петков, отговаряйки на въпроси на депутатите в парламента за последиците от двете срещи с македонския премиер.

„Министрите, които дойдоха в България, бяха огромен брой и имахме огромни напредъци в повечето сфери. Подписахме 3 меморандума, които бяха в много ключови сфери, сред тях и за Коридор №8. Той изпадна от листите на европейските проекти, ако искаме да го вкараме, това ще се случи със съвместна работа“, каза Петков.

Северна Македония склонна да запише българите в конституцията си?

Той заяви, че докато са вървели дискусиите по икономика и инфраструктура, двете страни са разговаряли и за темите, които са важни за България – правата на българите в РСМ и рамковата позиция.

Ковачевски каза, че не вижда проблем с вкарването на българите в РСМ в тяхната Конституция. Той не се обвърза с време. Вече не се говори за пет плюс едно, а за четири плюс едно. Това само по себе си е напредък“, заяви премиерът.

Според него много декларации са се казвали от двете страни, но истинската работа не е била свършена. „Организирахме календар за срещи на всеки седем дни. Радвам се, че дори в историческата комисия потвърдиха, че ще имат три срещи в следващите месеци. Не смятам да сменям никакви членове на Историческата комисия. Мисля, че сме свършили добре работата за тези две седмици“, каза Петков, цитиран от БГНЕС.

За 4 февруари подготвяме съвместно честване със Северна Македония за Гоце Делчев по случай 150 години от неговото рождение, добави още премиерът.

Петков заяви още, че нашите партньори не ни разбират, когато става дума за двустранен въпрос. По тази причина България е решила да заложи на разбираеми принципи като дискриминацията на македонските граждани с българско самосъзнание и езика на омразата срещу България.

„Ние видяхме, че когато става дума за това, европейците започват да ни разбират. Държим тези общи принципи да се спазват за всички, включително и за страните, които искат да станат членове на съюза. Да махнем дискриминацията като европейски принцип спрямо българите, които са в РСМ“, заяви премиерът Петков. Той поставя акцента върху икономическите връзки като дългосрочен гарант за добросъседство. Като фокусът ще бъде не само върху това върху, което не сме се разбрали.

Ако направим влаковата линия, ако нашите бизнеси работят наистина, тяхната кооперация ще бъде много по-дългосрочна, отколкото политическите цикли“, каза Петков. „Най-доброто за България е да имаме добросъседство, да имаме отворени граници, РС Македония да е демократична страна, да си е махнала корупцията и да има достъпа до еврофондове. Но това не трябва да стане на цената на специфични български интереси“, подчерта премиерът.

Той обеща, че няма да се подаде на провокацзии. Според него ОМО „Илинден“ е провокация към новия македонски премиер Димитър Ковачевски. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:26, 28 яну 22

Честване на един терорист- бомбаджия, като че ли двете държави нямат по- важни проблеми за разрешаване от някакво минало.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама