Кирил Петков защити идеята за създаване на европейка армия

12:05, 29 яну 22 / Политика 25 1612 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Премиерът Кирил Петков защити идеята за създаване на европейска армия. 

За да може човек да прави независими решения, той трябва да има независим капацитет и независим ресурс. От тази гледна точка аз мисля, че президентът Макрон има доста силна позиция в тази насока. За да има собствен избор Европа, за да не бъде консуматор на сигурност, а да бъде създател на сигурност", заяви министър-председателят в ефира на „Дарик радио“.

С тези думи Петков защити тезата на френския президент, който твърди, че трябва да има европейска армия. Все пак обаче премиерът отчете, че не трябва да има много паралелни съюзи, защото хората и техниката са едни. Той бе категоричен, че ако се създава такава армия, тя трябва да надгради отношенията между ЕС и НАТО, а не да се конкурира с Алианса.

Не можем да бъдем втора категория съюзници в НАТО и ЕС

Не можем да бъдем втора категория съюзници в НАТО и ЕС. Трябва да имаме всички еднакви права, заяви още Кирил Петков. 

България като суверенна държава никой не може да ни налага каквото и да било, каза Петков по повод исканията на Русия НАТО да се изтегли до границите си от 1997 г. и да няма войски в България и Румъния.

За първи път с българския батальон се поставяме като първа категория страна в НАТО. „Лидерство е да кажеш - български командири, български войски. Когато определим батальона като български, даваме шанс на нашата армия да покаже, че може", каза Петков и отново повтори, че България ще започне поетапно модернизирането на армията.

Имаме 15 години да изчистим споровете със Северна Македония

Пускайки Северна Македония по пътя към Европа, не означава, че я пускаме в Европа. Има едни 15 години. И ако направим процес историческата истина да се разкрива, имаме период от 15 години, в който можем да работим, обясни премиерът по повод отношенията между Северна Македония и България. 

Може да искаме много неща, но не трябва да забравяме каква е крайната цел - докато запазим българското достойнство, да запазим и добросъседствеото. На Балканите трябва да спре да се мисли националистически, трябва да започнем да мислим за региона. Докато се опитваме да заграждаме земята, не бива да забравяме къде се намираме, каза още Петков 

Той заяви, че проблемите не се игнорират, а целта е да се решат в по-конструктивна среда. Премиерът отхвърли тезата, че при разговорите му с македонския му колега Димитър Ковачевски историята е останала на заден план и обясни, че сключените меморандуми и постигнатото съгласие за транспортна свързаност и икономическо сътрудничество ще дадат тласък на диалога.

Петков съобщи, че е настоял историческата комисия да договори включването в учебниците на историческите личности, за които Скопие и София вече са постигнали съгласие. Той обясни, че подходът за цялостна промяна на македонските учебници наведнъж няма да проработи.

Ако се ваксинирате днес, гласувате да не се затваря икономиката утре

Министър-председателят говори и за управлението на кризата и епидемията от коронавируса. „Не затваряме никой за нищо докато цената на това не започне да е опасност за нечий живот", обясни Кирил Петков. 

Надявам се в по-топлите месеци тази вълна да изчезне. И се надявам, че хората осъзнават, че като се ваксинират не само спасяват себе си, но и намаляват риска да затворим цялата икономика. Мантрата аз си решавам не е вярна. Освен за себе си решаваме и за цялата икономика и е време всеки да си поеме отговорността. Ако се ваксинирате днес, гласувате да не затваряме икономиката и училищата утре", заяви още Петков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Seomasterwww 16:33, 17 фев 22

We will help you promote your site, backlinks for the site are here inexpensive www.links-for.site

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама