Северна Корея изпита ракета с най-голям обсег от 2017 г. насам

10:24, 30 яну 22 / Свят 25 2005 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Северна Корея извърши тази нощ поредно изпитание на ракета, за която се смята, че е с най-голям обсег от тестваните от 2017 г. насам.

Изстреляната ракета е била със среден обсег, съобщава ДПА, като се позовават на съобщение от южнокорейския генерален щаб. Според Сеул ракетата е изминала около 800 километра навътре в морето, като е достигнала височина от 2000 км и е летяла 30 минути.

Заради севернокорейския ракетен тест президентът на Южна Корея Мун Дже-ин свиква днес извънредно заседание на съвета за национална сигурност, съобщав Ройтерс.

Последният път, когато КНДР изпита подобна ракета бе през 2017 г., когато „Хвасон-12“ прелетя 787 км и достигна височина от 2111 км. Анализът на траекторията тогава показа, че ракетата може да прелети дистанция от 4500 км, която поставя в обсега и американската територия Гуам.

Това е седмото ракетно изпитание на Пхенян за този месец. С тях режимът в Пхенян изглежда се опитва да покаже военна сила, докато игнорира предложенията на Съединените щати за разговори, отбелязва Франс прес.

Ройтерс цитират съобщение на американското Индо-тихоокеанско командване, с което от Вашингтон осъждат последното изстрелване на ракета от Северна Корея и призовават Пхенян да се въздържа от по-нататъшни действия, предаде БНР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама