„Конвой на свободата“: Хиляди камиони на протест в Канада срещу COVID мерките

10:44, 30 яну 22 / Свят 25 2720 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Стотици канадски шофьори на камиони се събраха в столицата Отава за мащабна демонстрация срещу задължителната Covid-19 ваксинация, изисквана за пресичане на границата със САЩ, предаде АФП.

Пристигайки чак от Британска Колумбия на тихоокеанското крайбрежие т.нар. „Конвой на свободата“, както участниците в акцията го наричат, се увеличаваше и привличаше все повече внимание през последните дни. Крайната дестинация за демонстрация през почивните дни е пред парламента – в сърцето на канадската столица.

От средата на януари Канада и САЩ наложиха задължителна ваксинация срещу Covid-19 на шофьорите на камиони, които пресичат границата между двете страни. Тя е най-дългата в света – около 9000 км. Някои от шофьорите обаче отхвърлиха това изискване, като междувременно получиха и одобрението на основателя на „Тесла“ Илон Мъск.

Организаторите са заявили пред полицията, че протестът ще бъде мирен, но полицията в Отава предупреждава за „мащабни проблеми с пътната безопасност“ и призова хората да избягват да излизат на пътното платно. Част от бизнеса вече затвори вратите си за уикенда, съобщиха местни медии, цитирани от БНР.

Към протестиращите шофьори се присъединиха стотици техни колеги от Съединените щати, както и демонстранти, ядосани не само от ограниченията заради коронавируса, но и като цяло от политиката на премиера Джъстин Трюдо и неговото правителство.

Самият Трюдо и семейството му бяха ескортирани от техния дом до неизвестно място, за да го предпазят от гнева на хората. Премиерът, който е в изолация като контактно лице, защити задължителните ваксини в сряда, подчертавайки, че 90 на сто от шофьорите вече са ваксинирани.

Той нарече шофьорите, поели към града, „малко погранично малцинство“, чиито „неприемливи идеи“ не представляват мнозинството канадци.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама