Всички области у нас вече са в тъмночервената зона

13:15, 01 фев 22 25 1757 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

През последните 24 часа са регистрирани 10 151 нови случая при 42 246 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 24,02% от взетите проби са дали положителен резултат. 

77,01% от новозаразените за денонощието не са ваксинирани. По данни на Центъра по заразни и паразитни болести всички области у нас вече са в тъмночервено. Най-много нови случаи има в София - 2064, следва Пловдив с 1149. Най-малко са заразените за денонощие във Видин - 32.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 951 965. 804 от новозаразените през последното денонощие са деца. Броят на активните случаи се увеличава и те вече са 244 233. Спад обаче има в броя на настанените в болница - 5 705, от които 506 са в интензивно отделение. 88,08% от новопостъпилите в болница не са ваксинирани.

Излекуваните през последното денонощие са 5 080 души, така общият им брой достига 674 414.

Жертвите на болестта у нас вече са 33 318. 87,97% от починалите за денонощието 158 души не са били ваксинирани.

До момента у нас са поставени общо 4 165 478 дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 7 975 имунизации. Лицата със завършена имунизация са 1 996 484 души. 611 314 души вече са си поставили бустерна доза.

Облекчават мерките за влизане в България

Нови по-леки изисквания за влизане в страната са в сила от днес. В „червената зона“ вече ще влизат държави, в които 14-дневната заболяемост е между 500 и 5 000 на 100 хил. население. Лицата, пристигащи от тези държави, се допускат у нас при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване (с PCR или антигенен тест) или на равностойни/аналогични документи.

Досега тези граждани освен сертификат за ваксинация или преболедуване бяха задължени да представят и отрицателен резултат от PCR тест. Тези, които не представят нито един от посочените документи, се поставят под 10-дневна карантина. Тя може да бъде отменена, ако се  представи отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането у нас. 

Възможността за отмяна на карантината след антигенен тест също е нова, което е улеснение за гражданите. Изискванията за лицата, пристигащи от зелена и оранжева зона остават непроменени. 

В списъка на държавите се въвежда и тъмночервена зона. В нея попадат държавите, в които 14-дневната заболяемост е над 5 000 на 100 хил. души население. В тази зона попадат Израел, Швейцария, Белгия, Дания, Португалия, Словения, Франция и др.

Лицата от тъмночервената зона се допускат у нас при представяне на цифров COVID сертификат за ваксинация, за преболедуване или аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната PCR изследване. Тези, които притежават цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация с допълнителна (бустерна) доза или аналогичен документ, не е необходимо да представят отрицателен резултат от PCR тест. Тези, които не представят нито един от посочените документи, се поставят под 10-дневна карантина. Лицата, които представят при влизането си в страната само един от посочените документи, се поставят под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната. 

Децата от 12 до 18 г., пристигащи от държави в тъмночервената зона, се допускат у нас при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на равностоен или аналогичен документ с отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. В случай, че не представят такъв документ, се поставят под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната, съобщиха от МВнР. 

Изтича срокът на зелените сертификати на около 93 000 българи

От днес изтича срокът на зелените сертификати на около 93 000 българи. Според новите правила на ЕС срокът на сертификатите е 270 дни, а това означава, че всички, които са си поставили втората доза преди 9 месеца са с невалиден сертификат за ЕС.

Промяната обхваща издадените сертификати за завършен ваксинационен курс както с еднодозовите, така и за двудозовите ваксини, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата. Те обаче остават валидни на територията на странатаСертификатът за бустерна доза е с неограничен срок на валидност.

Всички граждани, които са ваксинирани с еднодозовата ваксина и след това са сложили бустерна доза, могат да изтеглят европейския сертификат по новия образец от интернет портала на Националната здравно-информационна система от днес.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама