За първи път в Европа: Австрия въвежда задължителна ваксинация

10:45, 01 фев 22 25 1966 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

От днес влизат в сила правилата за задължителна ваксинация в Австрия. Изискването е за всеки над 18-годишна възраст.

Австрия е първата страна в Европа, въвела задължителна имунизация срещу коронавируса. Няколко държави изискват ваксинация от възрастните хора или работещите на ключови позиции. Но само Австрия задължава всички.

Куриоз: Мъж опита да влезе в мол със сертификат на… Макрон

Правителството настоява, че мярката е нужна, защото предотвратява препълването на болниците и национални карантини. Но не всички са съгласни. Около една четвърт от населението не са ваксинирани и много от тях не искат да го правят по различни причини. Всеки уикенд се организират и протести срещу мярката, пише Нова телевизия. 

Нови ограничения влизат в сила в няколко области

От днес всеки неваксиниран е заплашен от 600 евро глоба, като санкцията нараства и може да достигне 3600 евро.

Дания първа в Европа премахва всички мерки срещу коронавируса

Дания първа в Европа премахва всички мерки срещу коронавируса. Страната смята да се справи с по-лекия вариант Омикрон въпреки рекордния брой случаи, разчитайки на високата степен на ваксинация.

След първия опит за премахване на всичките ограничения между септември и ноември скандинавската страна отново се отказва от маските за лице, здравните пропуски и ограниченото работно време за барове и ресторанти. Нощните клубове отново отварят врати, като приключват и ограниченията за броя на хората, допустим за събирания на закрито. Остават само няколко ограничения по границите на страната за неваксинирани пътници, пристигащи от страни извън Шенген.

Облекчаването идва, тъй като Дания регистрира около 40 000-50 000 нови случая на коронавирус дневно, или почти 1% от 5,8 милиона жители на страната. Повече от 60% от датчаните са получили трета доза - един месец преди графика на здравните власти, в сравнение със средно ниво за ЕС от малко под 45%, пише bTV.

Здравните власти изчисляват, че 80% от населението, включително преболедувалите наскоро, е защитено срещу тежки форми на заболяването.

Датската здравна служба в момента препоръчва тези, които имат положителна проба, да се изолират за четири дни, докато контактните случаи вече не трябва да се поставят под карантина. Маските за лице и здравните пропуски също се препоръчват за посещения в болница.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама