Републиканци за България: Да почетем жертвите на комунистическия режим

10:32, 01 фев 22 25 961 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим от ПП „Републиканци за България“ се прекланят пред паметта им.

Датата 1 февруари се чества в България от 2011 г., след като е учредена от тогавашното правителство, по предложение на президентите Желю Желев (1990-1997 г.) и Петър Стоянов (1997-2002 г.).

За 45 години комунистическо управление – от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. – над 300 000 българи са убити без съд и присъда, изчезват безследно и биват подлагани на нечовешки мъчения в десетките лагери на смъртта.

Поглед назад: Левият революционен терор

Още през първите три месеца на съветската окупация без съд и присъда в България са избити между 27 и 30 000 интелектуалци, духовници, учители, държавни служители, офицери, полицаи, общественици, индустриалци, търговци и лекари. За да оправдае тяхното унищожаване, комунистическата пропаганда раздува многократно броя на убитите комунисти, ремсисти и земеделци преди идването си на власт. Следват така нареченият „Народен съд“, концлагерите, съдебните процеси по сталински срещу минни инженери, електроинженери, строителни инженери, пожарни командири, оръжейни специалисти и други представители на елита, обявени за чужди шпиони, само защото са завършили европейски университети. 

Комунистите оправдават всичко това като акт на възмездие в името на „жертвите на фашизма“. 

От Републиканци за България призоваха да не забравяме жертвата на хилядите българи дали живота си, отстоявайки възгледите и разбиранията си за свобода и равенство, противопоставили се на комунистическия режим.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 ЦЕЦО 11:30, 01 фев 22

Цецо,не е ли бил член на БКП,ИЛИ БАЩА МУ.
Чия памет тръгнал да почита.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама