Комисията по култура проверява как е избран Кошлуков за шеф на БНТ

13:50, 01 фев 22 25 1730 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Комисията по култура и медии в парламента е изискала от Съвета за електронни медии (СЕМ) цялата документация, която доказва трудовия стаж и образованието на генералния директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков, потвърдиха от медийния регулатор за БНР, като новината първо бе съобщена в „Клуб Z“.

В отговор от СЕМ са изпратили копия от трудовата книжка и дипломата на Кошлуков.

Припомняме, че за пълна проверка на процедурата, по която е бил избран Емил Кошлуков, се обявиха депутатите от Има такъв народ на едно от първите заседания на парламентарната комисия по култура и медии в началото на годината. Според председателя й Тошко Йорданов подобна ревизия е с приоритет, защото обществената телевизия се управлявала по безумен начин. „Изпитвам сериозни съмнения относно компетентността на сегашния генерален директор по принцип и дали отговаря на изискванията да заема този висок пост и мисля да проверим тази работа и ако има нарушения, той трябва да бъде предсрочно освободен“, изтъкна тогава той, без да уточнява каква точно проверка ще правят депутатите.

СЕМ глоби Кошлуков: Не дал право на отговор на Минеков

Емил Кошлуков коментира в ефира на БНТ, че дипломата му е депозирана и ако ги интересува, могат да я проверят. „Не знам дали ще я прочетат, защото е на Калифорнийски университет и е на английски, но нека да я видят. Сега вече могат да проверят и втората ми – по египтология“.

Попитан от „Дневник“ дали би се кандидатирал за втори мандат, Кошлуков заяви, че е много рано да го коментира.  „Преди да реша, ще видя резултатите от моя мандат - оценката на зрителите, данните и колегите“, изтъкна той.

Не съм чел новия правилник на Народното събрание, но не вярвам постоянните комисии там да са станали органи на МВР. Странно е как се занимават с разследвания, и то на обществена медия, но те са депутати, могат да изискат всички документи“, заяви още генералният директор.

От СЕМ припомниха, че мандатът на Кошлуков изтича на пети юли и затова след три месеца предстои да бъде обявена процедура по избор на нов генерален директор на обществената телевизия.

Казусът с изчезналия стаж

След избора на Емил Кошлуков за шеф на БНТ през 2019 година от официалната му биография изчезна времето, което той е бил програмен директор на партийната телевизия на „Атака“ - „Алфа“. По информация на „Капитал“ в периода 2016-2017 година Кошлуков е работил в тази медия и това е присъствало в биографичните му данни при явяването му през 2017 година в избора за генерален директор. Така той отговаряше на изискванията по закона за петгодишен стаж на ръководна длъжност в телевизия. След този конкурс, когато обществената телевизия беше оглавена от Константин Каменаров, Кошлуков стана програмен директор на БНТ. 

Как може да му бъде прекратен мандатът предсрочно

Законът за радио и телевизия предвижда, че мандатът на генерален директор на обществените медии (БНТ или БНР) се прекратява предсрочно: на основанията, предвидени за предсрочно прекратяване на мандат на член на СЕМ или ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори.

СБЛЪСЪК: Оказва ли служебното правителство натиск върху БНТ?

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама