Радев критикува Петков: Посещението в РСМ беше прибързано

21:19, 01 фев 22 / Политика 25 1989 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Първи остри критики отправи президентът Румен Радев по адрес на премиера Кирил Петков и правителството.

Единият повод стана Северна Македония, чийто президент Стево Пендаровски се срещна с членове на ОМО „Илинден“ скоро след визитата на министър-председателя ни в Скопие. „Мисля, че посещението на премиера беше прибързано. Важно е българската дипломация да осъществява пълноценно своя професионален капацитет – да не се доверява на експертиза отвън, на неправителствени организации и на външен натиск“, заяви държавният глава.

По думите му „действията на президента на РСМ не допринасят за напредък“: „Македонските българи се борят за равноправие (…) Това е коренно различно от сепаратистките нагласи и претенциите за малцинство, които изповядват хората, с които се среща президентът Пендаровски“.

На въпрос какво смята за случващото се с „Булгаргаз“ и освобождаването на директора Николай Павлов (министър в първия служебен кабинет на Радев от 2017 г. – б.р.), президентът отбеляза, че се тревожи за инфлацията, цените, покупателната способност и бъдещето на енергетиката.

„Когато кабинетът извършва смени в ръководствата на дружествата, би следвало да гарантира, че няма да има отново частни посредници при доставката на газ и че ще се постигнат по-добри условия за България и по-добри цени. Надеждата ми е, че в тази дейност кабинетът няма да се изкушава от наследения управленски модел, който използваше служби, бордове и регулаторите за разправа и за прокарване на частни интереси“, коментира Румен Радев, цитиран от bTV.

Той предупреди: „Ако се използва същият подход, няма да постигнат по-различни резултати от наследството на Борисов“.

Петков: Нямаше да понеса нито ден да забавя това посещение

Премиерът Кирил Петков коментира критиките на президента Радев срещу него, като обясни, че по отношение на „Булгаргаз“ и Северна Македония са взети правилните стъпки. „За Булгаргаз за мен беше абсурдно цената на газа да скача с 30% едновременно с това да се отказваме за мощности, които могат да са на по-ниска цена, и да се оправдаваме през гръцка връзка, която нашите партньори от Азербайджан казаха, че не е проблем да заобиколи през Месемврия“, каза премиерът.

Недопустимо е да изпускаме такива възможности от нарочна грешка или други интереси, смята той. „Оттук нататък така ще бъде - всеки, който се опитва да направи грешни решения, които да струват всички българи, ако успеем да докажем, че това е факт, ще постъпим така с всички дружества. Факт е, че „Булгаргаз“ е можел да има по-евтин микс“, посочи Петков, цитиран от БНТ.

Ние сме загубили 30 години в отношенията със Северна Македония, българската страна е закъсняла с активната си позиция, конструктивния тон и ясните цели. Съжалявам, че толкова години ме изпуснали и нямаше да понеса нито ден да забавя това посещение. Вярвам, че ако не искаме Балканите да останат най-бедното, най-корумпираното и най-некоординираното място в ЕС, подходът трябва да бъде сменен“, категоричен е премиерът.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама