Със Закона за бюджета премахват съдиите по вписванията

13:39, 03 фев 22 25 1577 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Фигурата на съдията по вписванията се заличава от правния мир чрез преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2022 г. В тази част са предвидени изменения на множество нормативни актове, които нямат пряка връзка с бюджета, а са свързани с планираните структурни реформи в изпълнителната власт - Гражданският процесуален кодекс (ГПК), Законът за съдебната власт, Законът за кадастъра и имотния регистър, Законът за нотариусите и нотариалната дейност и др., съобщава Lex.bg.

Една от заложените структурните промени е създаването на Държавна агенция по вписванията (ДАВ). Тя ще е на подчинение на Министерския съвет и ще събере в едно Агенцията по вписванията (сега към Министерството на правосъдието), Агенцията по геодезия, картография и кадастър (сега към Министерството на регионалното развитие и благоустройството), Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (сега към МРРБ) и Централния регистър на особените залози (сега към МП). Съгласно предлаганата уредба, държавната агенция ще се ръководи от председател, който се определя с решение на Министерския съвет и се назначава от министър-председателя.

Именно към тази нова агенция се предвижда да преминат съдиите по вписванията и вече да не са свързани по никакъв начин със съдебната власт, а да станат длъжностни лица по вписванията (ДЛВ). В момента съдиите по вписванията се назначават от Министъра на правосъдието, но са към районните съдилища и се ръководят от техните председатели.

Освен това възнаграждението им е като на районен съдия, а с превръщането им в ДЛВ ще получават колкото съдебен администратор в окръжен съд. Проектът предвижда, че трудовите правоотношения със съдиите по вписванията при районните съдилища ще се уредят при условията и по реда на чл. 123 от Кодекса на труда, а заплатите им изравняват с новите, т.е. ще бъдат намалени.

Цацаров: През бюджета се изменят куп нормативни актове

За промени в значителен брой нормативни актове през нови преходни и заключителни разпоредби в одобрения от правителството проектобюджет сигнализира и председателят на антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров. В писмо до председателя на парламента той подчертава, че текстовете значително се разминават с тези, които по-рано са били внесени в парламента и са били съгласувани от КПКОНПИ без данни за корупционен риск.

Промените в едни закони през преходните и заключителните разпоредби на други бяха остро критикувани по време на управленията на ГЕРБ. Сега според Цацаров има цели 89 параграфа разлика между съгласувания с комисията му Бюджет 2022 и този, който правителството одобри преди дни.

Целия текст може да видите тук.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама