ЕК предлага удължение на COVID сертификатите

15:34, 03 фев 22 25 1834 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Европейската комисия предлага срокът на действие на цифровия COVID сертификат на ЕС да бъде удължен с една година — до 30 юни 2023 г., съобщиха от Комисията. 

Оттам посочват, че удължаването на действието на регламента ще гарантира, че пътуващите могат да продължат да използват цифров COVID сертификат на ЕС при пътуване в ЕС, когато държавите членки поддържат определени мерки в областта на общественото здраве. Държавите в ЕС обаче сами ще решават колко дълго ще продължи вътрешната употреба на документа.

Очаква се Комисията да приеме предложението днес, за да гарантира, че Европейският парламент и Съветът могат да приключат законодателната процедура навреме, преди да изтече валидността на настоящия регламент.

Петков отрече да е обещавал на „Възраждане“ отпадане на зеления сертификат

В допълнение към удължаването на срока на действие на Регламента за цифровия COVID сертификат на ЕС до юни 2023 г. Комисията предлага и някои изменения:

- Включване на висококачествени лабораторни антигенни тестове, за които може да бъде издаден сертификат. Целта е да се разшири обхватът на видовете диагностични тестове във време, когато има голямо търсене на тестове за COVID-19.

- Гарантиране, че сертификатите за ваксинация съдържат правилния общ брой дози, прилагани в която и да е държава членка, а не само в държавата членка, издаваща сертификата. Целта е да се отговори на практическите опасения, изразени от гражданите във връзка със сертификатите, показващи неправилен брой дози, когато получават дози ваксини в различни държави членки.

- Да се предвиди, че удостоверения могат да се издават на лица, участващи в клинични изпитвания на ваксини срещу COVID-19. След това цифровият COVID сертификат на ЕС, издаден на участниците в изпитването, може да бъде приет от други държави членки. Тази мярка има за цел да насърчи непрекъснатото разработване и проучване на ваксините срещу COVID-19.

Предлагат премахване на зеления сертификат при две условия

ЕК е силен привърженик на ковид сертификатите. След налагането им държавите-членки са издали над 1,2 милиарда сертификата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама